The Economist : Столтенберг призова за удари по военни цели в Русия!

0
185
stoltenberg 11
Нюз.бг

Генералните секретари на НАТО обикновено не атакуват политиките на най-голямата и важна страна членка на алианса – САЩ, съобщава The Economist. Но Йенс Столтенберг, чийто десетгодишен мандат начело е към своя край, направи точно това.

В интервю на 24 май той призова съюзниците от НАТО, доставящи оръжия на Украйна, да отменят забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

Ясната, макар и неназована, цел на Столтенберг беше политиката, поддържана от Джо Байдън, президент на Америка, за контролиране на това какво Украйна може и какво не може да атакува с доставени от Америка системи.

„Време е съюзниците да помислят дали трябва да премахнат някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжия, които са дарили на Украйна. Особено сега, когато се водят много боеве в района на Харков, близо до границата, забраната на Украйна да използва тези оръжия срещу законни военни цели на руска територия прави много трудно за тях да се защитят“, каза генералният секретар.

Столтенберг подчерта, че руснаците ще продължат да атакуват и ще получат определени териториални придобивки в граничната зона, независимо от загубите.

„Трябва да помним какво е това. Това е агресивна война на Русия срещу Украйна. Украйна има право да се защитава. Това включва нанасяне на удари по цели на руска територия“, настоява Столтенберг.

Предшественикът на Столтербег Андерс фог Расмусен също призова по-рано този месец да се позволи на страните от НАТО в Източна Европа да използват наземна противовъздушна отбрана за унищожаване на руски ракети и безпилотни летателни апарати, насочени към Украйна. Столтенберг не подкрепи това предложение. „Ние няма да бъдем страна в конфликта“, каза той. Според него задачата на Запада е обратната – „да не позволи тази война да се превърне в пълноценна война между Русия и НАТО в Европа“.

За Столтенберг разрешаването на Украйна да атакува цели в Русия със западни оръжия и прякото участие на НАТО в конфликта не са едно и също нещо, отбелязва Economist.

„Ние провеждаме учения, предоставяме оръжие и боеприпаси на Украйна, но няма да участваме директно от територията на НАТО в бойни действия над Украйна или в Украйна. Това е съвсем различен въпрос“, каза Столтенберг.

В същото време генералният секретар разкритикува неспособността на европейските страни да изпълнят вече поетите задължения за доставки на оръжие.

Европейските съюзници обещаха милион артилерийски снаряда. Не сме видели нищо такова“, каза той.

Столтенберг призна, че НАТО трябва да избягва пряка конфронтация с Руската федерация. В същото време той вижда разлика между доставките на оръжия и прякото участие във военните действия.

„Ние провеждаме учения, доставяме оръжие, боеприпаси за Украйна, но няма да участваме пряко във военни операции над или в Украйна от територията на НАТО. Следователно това е друг въпрос“, подчерта той и добави, че НАТО не планира изпрати войски в Украйна, въпреки публичните изявления на френския президент.


ADS