Тези няма да мирясат : Или, ще сринат дребния бизнес, или ще си отидат!

56
касов
снимка:дневник.бг

„Пак ще сменяме касовите апарати. Няколко години след като преди това пак ги сменихме. Защо? Защото някой чиновник едно време не си е направил труда да помисли, че това, което е измислил, не е измислено добре. И познайте кой ще плати за грешката на някой чиновник – ние. Пак ще сменяме касови апарати за наша сметка. Ние имаме три – демек едни 1000 лв. на вятъра… …Щяло с новите касови апарати всяка касова бележка веднага да отива в НАП и веднага да се проверява с QR код на нея дали действително я има на сървърите на НАП… Вие сериозно ли? Вие, драги ми, не можахте 200 пенсионери да им регистрирате пръстовите отпечатъци, за да постъпят на лечение, и сървърите ви се сринаха, а сега ще обработвате по около 10-20 000 касови бележки в секунда?!? Сериозно ли? Аз съм убеден, че само един магазин Билла в петък вечер ще ви срине – и системи, и сървъри, и безмозъчните глави… … Кажете направо, кой взе комисиона от приближена фирма вносител и производител на касови апарати, за да се издоят едни 120 000 000 лв. от бизнеса за пореден път. Да, 120 000 000 лв., защото касовите апарати в България са 400 000. Защото съм сигурен, че както с електронното правителство, така и за новите касови апарати ще са ви нужни поне 5-10 години да изградите система, която да поеме тоя трафик. Та накрая гарантирам ви, че до края на годината бизнесът ще има нови касови апарати, ама вие няма да сте готови. И най-вероятно и никога няма да сте готови, а ние просто ще имаме нови касови апарати…
Това ако беше в друга държава, щяха да ви ги разбият тия касови апарати в главите, ама нейсе, българинът е търпелив, до кога не знам, не знам…“                                                                                                             Асен Димитров  Фейсбук

- Реклама -

56 КОМЕНТАРИ

 1. Абе еееее улигофрен, оня с коня, кво общо имат винетките ве борсук, що трябва пак да купуваме апарати, щот улигофрените горе не могат да си свършат работата веднъж за винаги

 2. В отговор: верига Била никога не е издавала не фискален бон – “ системен бон“ е фискален ,има разлика

 3. ако трябва всеки месец да ги сменят. стига да спрат двойното счетоводство и укриване на обороти. афтора е видно чее платил з а манипулиране и сега хоп нова версия. там е заровено кучето!
  а и иска държавата да му плати … сигурно и долните гащи и те да ги плати че с тях ходи на работа

 4. Ние сме стадо.Правят каквото си искат с нас.Като ни погнат и ние бягаме за касови апарати,за пореден път.Оплакваме се един на друг и до там.Помня колко бях ядосана 2012г.,когато купих поредния.Мина ми.Относно коментара за телефоните,които си купуваме.Да работя 20години на свободния пазар.По 10 ч.на ден.Влагам всичко от себе си.Би следвало да си купувам каквото си искам,а не каквото ми кажат.Аз пак ще си давам бележка когато си поискам.Всичко е безсмислено.Това е дразнещото.При мен не се промени нищо след купуването на всеки пореден апарат.Само дето олекнах с около 1000 лв.Халал да са им. Трябва да са доволни ,че не сме им в тежест .Но няма да се спрат.

  • Напълно съм съгласна с вас и ми се иска нещо този път да направим. Какво ще кажете да организираме подписка и да я адресирате до Народното събрание? Да настояваме да бъдат приспадати разходите за покупката на касовите апароти от данъците, които им дължим.

 5. ЧЕЗ сменяват електромерите често нали? Правят го за тяхна сметка .

 6. Както са тръгнали целия бизнес ще сринат, защото разходите далеч не опират само до нови фискални устройства. Кой ще плати преработката на софтуера, кой ще покрие загубите от неработещите им системи и изгубеното време в опити за тълкуване не наредбата, която звучи като превод на google?!

 7. Винетките ви са скъпи, ама давате по 100 лв за една вечер да се напиете в дискотеката.
  Касовите апарати са ви скъпи и ви е проблем че ги сменяте на 5-6-7 години, а телефоните от 1000 лева, които ги сменяте всяка година не са проблем.

 8. Тия от НАП им дадоха власт и те почнаха масово да рекетират дребния бизнес както сега с касовите апарати това е схема за правене на пари на гърбовете на дребния бизнес.Но ние си малчев и те продължават да се гаврят с нас….

 9. За искащите да си плащаме всичките данъци май не е ясно, че всичко ще фалира и виденовата зима ще я караме пак и пак и пак.
  Ще ви дам елементарен пример за елементарно магазинче.
  Собственика си работи (ЕООД), без други служители. На минимума се осигурява, 510лв. за 2018та осигуровките бяха около 160лв. Тези 510 обаче не се признават за приход както са ви заплатите на работещите. За да си ги вземеш на ръка фирмата да е на печалба 510лв. – 10%, демек 51лв. Като е на печалба за да ги вземе собственика в джоба си трябва да плати 5% дивидент (най-ниския в Европа видиш ли) – 25лв. Остават на собственика бизнесмен 274лв. За да преживее месеца. Да де, ама той е по ДДС, там едни 100-150лв. като да не бие на очи и сумата става чудесна. Ако има работници схемата става още по-мракобесна.
  Заповядайте инвеститори, заповядайте на ниските данъци и евтината работна ръка в България!

 10. Защо в магазините на „Била“ се издават не фискални, а служебни бонове и това е от години?!

 11. Искате да сте в ЕС трябва да се плаща.Искате всичко а не искате да плащате.Спирайте с мрънкането и гледане в чуждата паница.Трябва да се плаща.

 12. Не сте чели наредбата внимателно. Смяната на касовите апарати е най-малкият проблем.
  Вече се изисква на всеки касов бон при продажба да се изписва името на артикула. Не както досега артикулна група. Това означава, че всеки дребен търговец трябва да се бръкне за по-скъп касов апарат с възможност за програмиране за повече артикули и да го занесе за програмиране в сервиз.
  При промяна или добавяне на артикул пак трябва да го програмира. Алтернатива е използването на складова програма. Тук контролът също се затяга. Ползване само на лицензиран продукт, от който всеки данъчен има право да си сваля информация на флашка. Черешката на тортата – ако се загуби информацията на базата данни глобата е 200 лв на загубен ден. По закон информацията трябва да се пази 5 години, т.е. ако ви се скапе компютъра на четвъртата година
  дължите на НАП глоба от 300 000 лв.
  Така, че освен печалбата на търговците на касови апарати най-голяма изгода от промяната имат големите търговски вериги, които и сега технически отговарят на новите изисквания. Да не забравяме и някои служители на НАП – заформя се много добра схема за изнудване.

 13. Толкова писане и писане и пак нищо няма да направят в нап.единственото,което ще направят е от родната ни страна нищо да не остане.ще ядем вносни миризливи пилета ,плодове и зеленчуци,а няма да подпомагаме нашето производство.
  Да направят така за всяка фирма в зависимост от персонала данък на година.да изчислят по колко искат на човек и никакви к.апарати никакви проверки.например 100 лв данък за година на нает човек персонал.10работника 1000 лв внасяш еднократко и си работиш спокойно цяла година.така всички ,ако иска да работят трябва да плащат,ако не няма право да работят.може и да не се получи,но поне е някакъв вариант.всеки да си прави сметката.и да оставят хората на мира.малко са ни ежедневните болести,притеснения и безпаричие,че сега и с това да се занимаване.
  Ненормалници…

 14. Ами тези апарати за електронно отчитане в градския транспорт пак ли ББ ви е виновен.Някой се е нагушкал яко без да има някакъв смисъл от тях. Доста преди той да е премиер.

 15. Айде моля хора които никога не са работили или са на държавна работа да не ни обясняват правилата на ,,играта, на нас които им изкарваме заплатите !!!

 16. Тука виждам коментари ЗА , коментари ПРОТИВ! Истината е : 1.не искам да плащам данъци докато знам, че 40% от тях или около …се крадат 2. Не искам за плащам данъци, докато знам , че някаква част от тях отиват за терорирзирани и геноцидиране на мои събрята хора от Афганистан и Ирак например , като част от „партньорството“ на колонията България с / в НАТО! 3. Не искам да да плащам данъци докато елементарната икономическа логика за ползата на държавата и народа не се спазва , за да се задоволят политечските искания на колинзаротире от САЩ и подобни …4. Не искам да плащам данъци докато не съб сигурен какво получавам срещу тях – пример здравните услуги! ..И т.н. Проблемът е , че 99% не плащат за да остане повече за тях самите , с които пари не правят нищо ползу роду, а просто си ги ползват лично. аз също така правя! ЗАЩО ли..? ….

 17. Поредната крупна кражба от народа!Ако днес откривам фирма и си купя касов апарат за „скромните“ 150 – 200 лв. след няколко месеца трябва да го сменя ли?И само да уточня – не аз искам да гледам каквото и да било – НАП искат и искат …..Мииии – да си платят софтуера, като искат !!!!Аз искам просто да работя!

 18. Докато тези са на власт ще бъде все така от както Герб е на власт съм затворил пет магазина касовите апарати са на тавана не потребни за нищо Нека ги накараме да си мечтаят за власта

 19. Подразни ме коментара на госпожа ПРЕЦАКАНА! Една типична черта на „класическият“ българин или т. нар. Бай Ганьо! Нали ужким всички сме против всичките тези излишни разходи, намеси на НАП в личното ни пространство и конкретно за смяната на касовите апарати! Защо изобщо става въпрос за фирми по ДДС и без ДДС и защо въпросната госпожа си позволява да нарича МИШКИ тези търговци, които нямат нейните годишни обороти? И отново стигаме до познатото: „Я НЕ ХОЧЕМ Я ДА СЪМ ДОБРЕ- ХОЧЕМ ВУТЕ ДА Е ЗЛЕ“… Така не бива да се разглеждат въпросите касаещи всички – в случая търговци, че едните били по-рано,пък другите по-късно… Нали всички ги засяга, значи всички трябва да са единни!

 20. Бизнесът първо да се научи да работи на светло и да излезе от сивия сектор. За сведение на незнаещите- има как и касови апарати да се наемат. Освен това има много фискални устройства, които подлежат на преработка и ще продължат да работят, без нужда от купуване на нов апарат. Как може всеки работещ на трудов договор да си плаща данъците до стотинка ( в случай, че тия ревящите го осигуряват на пълната сума), а тарикатите да крият приходи и да не плащат данъци. С две ръце съм за пълен натиск за изсветляване на оборотите. Който не може да издържа, затваря и това е. Такъв е пазарът и неговите правила.

 21. Абе в коя друга държава се продават домати на сергия с касов апарат?

 22. И кое е това заведение и как достигна да техните отчети, нали си запозната сподели ? Ако решиш ,че ти са стари и добри клиенти можеш и да не пуснеш бон, но да им направиш отстъпка и те ще са доволни и ти.

 23. Хайде някой да организира подписка или там каквото трябва, за протест мирен срещу системата с касовите апарати!

 24. Първи регистрираните по ДДС и последни хотелите,но защо хотелите най накрая?Какви са отчетите например на БИЛА за дневният оборот след като издават служебен бон ,а не касова бележка?Има ли нормално обяснение защо големите вериги магазини,хотели и вносители на петрол работят ежегодно на загуба.

 25. Апаратите са малкия дявол както каза ИТ-то по-горе.
  СУПТО ще направи разходите в хиляди, за някои търговци милиони. Какво ще направя аз ли, ползващ склад про от 15 години. Ами минавам на тефтера и само инвойс за фактурите. Сега го мъдрят инвойс-а да го вкарат като СУПТО…. тогава ще пишем фактурите на кочан като преди 30 години и готово. Обновяване на новия ми апарат за 60-70лв. и повече пари не давам. Бележки пак мога да си давам на този и онзи, ако искам или не искам. Тези радващите се да знаят, че криещите данъци държат цените по-ниски. Ако сте богати ви е все тая, ама за масовия българин вдигането на цените ще е 20 до 100% нагоре, ако всичко трябва да е изрядно. Преценете си дали са лоши малките търговци не чукащи бележки на всичко

 26. По всяка вероятност, ще има огромно избелване на приходи. Разходите? На НАП не им пука нито за дребния, нито за друг бизнес – целта е по-голям бюджет който да се цоца. Ние например имаме оферта за лицензиране на СУПТОто от 30 000. За мен това е поредния административен тормоз поради некъдърност в НАП. Възможно е и да се провали цялата простотия.

 27. Въпроса е защо търговците крият обороти?аз ще ви кажа,защото ако не криеш ще фалираш ,20%ддс и мин 20% печалба , от тук нататък вече не трябва да си счетоводител за да разбереш че си на червено ,освен ако хората не купуват при теб заради сините ти очи …проблема е друг ,монополистите не ги закачат и чакат от изчезващи малък бизнес да плати разходите на държавата,емиии няма как да стане с държава в която е на власт мафията и корупцията …модерният нов държавен рекет на групировката от СИК

 28. Проблемът не е в НАП, държава или закони. Някоя институция казва, че за да се справи с някоя задача или затруднение ѝ трябват определени средства, тези средства най-вероятно ще се намерят от някъде. Така се получават едни пари, обявяват се едни обществени поръчки и „всеки“ е доволен. Ако работата ти върви почти гладко и се справяш, нямаш и причини да искаш увеличение на бюджета. Никой не реже клона, на който седи. Никой няма интерес да си върши работата, колкото му е възможно по-добре. Включително и в правната система. Хайде осъдете сега държавата!

 29. Далавера за вносител.Помните ли,как принудиха бедните хорица да си купят декодери за Ефирната Телевизия….

 30. „Щяло с новите касови апарати всяка касова бележка веднага да отива в НАП и веднага да се проверява с QR код на нея дали действително я има на сървърите на НАП“

  Някой ще ми обясни ли логиката на това?

  Иначе до коментара по-долу – дори и да предположим, че издаването на касови бележки наистина е 10-20,000 в секунда (което много ме съмнява) не е никакъв проблем *АКО СИ ПОДГОТВЕН*. Но някак си не виждам как НАП ще си плати на някоя компания да им изгради дата център и то достатъчно интелигентно, така че дори и да се сринат всички сървъри (което не би трябвало да се случва изобщо ако въпросната компания знае какво прави) да не парализира целия бизнес в българия.

 31. В света няма сървър който да поеме такава информация а какво остава в България.Пак е схема някой да прибере милиардите

 32. Изроди , играещи си с нас на завоеватели и ограбвани търговци, играта се казва “държавата мащеха”

 33. Боко мършата трябва да бъде убит за да си оправим държавата иначе ще продължава с извращенията над народа ни

 34. Нека държавата да плати тези касови апарати, нали говорим за облекчение на малкия бизнес!!!
  И нека държавата си прибере откраднатите милярди от Д. П., А. Д. и други Еничари!!! Повтарям милярди, а не трохите от касовите апарати които са в тежест на малкия бизнес!!!! Нека всички се противопоставим на тези,, хора “ които обраха,окрадоха,продадоха, заграбиха, приватизираха, легаризираха, усвоиха, присвои ха, узакониха тези милярди и сега ни малтретират, дообират пладнешки!!! Ей хора събудете се!! Нека спрем всичко това!!! Много сме Силни сме, стига с този страх!!! Да ги притиснем както трябва и да ги издоим както те доят нас!!! Знайте масовата човешка сила няма орган или институция която да я спре!!! Който има топки нека да се бори смело!!! Да Бъде!!

 35. Защо пак да си мълчим.Нека всички да се вдигнем и да откажем да закупуваме касовите им апарати….или вече и аз незнам какво да направим.Нека откажем масово да ги заменяме….

 36. Ами ще крият разбира се , като плащат данъци какво плави държавата с тях? Отиват в джобовете на определени олигарси. Е на кой му трябва тогава да плаща данъци?

 37. Добре, виждам, че има всеобщо недоволство от поредната смяна на касовите апарати! Прави ми впечатление, че всичките пишете за излишните пари, дадени за нови касови апарати или софтуер за старите, но премълчавате един, за мен, много важен проблем! А именно – ежегодното заплащане на мобилен оператор, за изпращане на информацията от касовият апарат! Хващам се на бас, че това е нежелана услуга от нито един търговец! Защо ни принуждават да плащаме излишни пари всяка година??? Който иска да „воайорства“ – нека той си плаща!!! Това е същото, все едно някой иска да гледа какво става под завивките на някого! От къде на къде ние ще плащаме??? НАП искат да гледат……. Ами, няма проблем, но ще си плащат за това удоволствие!!! НАП искат още повече подробности от касовите апарати!….. ТОВА Е ТЯХНО ЖЕЛАНИЕ И ТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ЗА ТОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ние, търговците, когато започваме бизнес, набавяме всички документи и купуваме актуален касов апарат, нали така???!!! Е, ОТ ТОЗИ МИГ НАТАТЪК, ВСЯКО ИЗВРАТЕНО ЖЕЛАНИЕ НА НАП – ТЕ ДА СИ ПЛАЩАТ ЗА МЕРАЦИТЕ!!!!!!!!!!!! В противен случай, това тяхно желание е узаконен ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ, КОЙТО ПРИ ЖЕЛАНИЕ ОТ НЯКОГО, МОЖЕ ДА БЪДЕ ДАДЕН НА СЪД И ДА БЪДЕ ОСЪДЕНА ДЪРЖАВАТА ЗА ПРОИЗВОЛИТЕ, КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 38. Ни дребен ,ни едър бизнес ще остане ! То и народ няма да остане ! Тези лумпени докато не сринат всичко, няма да рахатясат ! Да се махат завинаги ,нямаме бъдеще с тях ! РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА и всички други тюфлеци в канала !

 39. Контролните органи съществуват проформа, за което им се заплаща. Изглежда, че това е утвърдена практика.

 40. Ако прочетете по-внимателно наредба 18 , ще ви стане ясно, че подмяната на фискалните принтери ще ви е последният проблем………..

 41. Ако някой крие обороти да го хванат а не защото имат съмнения ,които не могат да докажат да налагат смяна на всички касови апарати.

 42. Смятам,че е време всички търговци да се вдигнем и най-вече никой, абсолютно никой да не купува нов апарат.

 43. Добре де аз не мога да разбера ,нали и сегашните касови апарати са свързани с НАП и затова ги сменихме преди няколко години???

 44. До „запозната“ – поздравления, точно така. Това е истната но кой да чуе???

 45. Можеха да направят и трето: След като те имат зор да имаме конкретна функция на касовите ни апарати да дойдат и да си я инсталират за тяхна сметка – все пак тяхна е нуждата, тяхна е идеята, те ще печелят от промяната.

 46. Тук сте права, но по-горе казват, че ще сменим апаратите и софтуера и пак няма да има ефект! Да не говорим, че дори и да сработи системата НАП ще я използват избирателно!

 47. Имам въпрос към госпожата . Можете ли да ми кажете защо срокът за регистрираните по ДДС ( т.е. тия, които си внасят всичко и са коректни към държавата) е 31 март, а за мишките ,които си крият оборотите и не са регистрирани, пак са с преференции до средата на годината ?!

 48. И аз съм за стачка.Малоумна работа.Приемат закони тихомълком,а послушните веднага юруш за нов апарат.Това може да се случва на всеки две години, защото ние се съгласяваме със всичко.

 49. Така! Касовите апарати по миналата Наредба Н-18 работят вече 8 години (от 2011 год). Интересно ми е, телефонът, който ползвате от колко време го имате? Подвеждате хората – има касови апарати и по 200 лв, т.е. за 3 бр. касови апарати, ще платите 600 лв, което е почти половината от посочената от Вас сума. Така че, смяната на касови апарати не е толкова фрапираща. Проблемът е, че НАП не дадоха по-дълъг период за подмяната им. Можеха да сложат срок до 2020 година. Можеха да направят следното: ако се препълне паметта на апарата – купуваш нов; ако сменяш фирмата – купуваш нов. Ако апаратът работи безотказно, то тогава да се смени от 2021 година. И така плавно щеше да се въведе всичко без проблеми. Но касовите апарати не са толкова важни за НАП. По-важни са търговските софтуери (СУПТО), чрез които много търговци крият оборот. Нека си кажем честно: търговците КРИЯТ оборот, поради една основна причина: не искат да плащат данъци. Не може заведение, което работи на пълни обороти, на края на деня да отчита приходи от порядъка на 100-200 лева! А това масово се прави.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук