Терористите на Хамас пак стреляха срещу невинни хора и примирието свърши!

0
130
israel strlba2[1]
Фрогнюз.

Хамас къса тънкото примирие с Израел, постигнато с международно посредничество, което позволи на десетки заложници да бъдат пуснати на свобода в замяна на 4-дневно прекратяване на огъня в ивицата Газа. Договорката беше удължена два пъти, но днес трима израелски граждани бяха застреляни в Йерусалим.

Хамас твърди, че двамата извършители, определени от Тел Авив като терористи, са всъщност членове на групировката, според канал в Telegram, свързан с Хамас. В изявление Хамас каза, че „операцията дойде като естествен отговор на безпрецедентни престъпления, извършвани от окупацията“. В изявлението също така се призовава за „ескалация на съпротивата“, съобщи агенция АФП.

Атаката в Йерусалим се случи около 7:30 ч. сутринта местно време на натоварен път. Кадри от камери за видеонаблюдение показаха момента, в който колата с двамата нападатели спира в района на пълна с хора спирка на градския транспорт. Двамата излизат и откриват огън по хората, които бягат отчаяно. Загинали са трима души – две жени на 24 и 67 години и 73-годишен мъж. При нападението пострадаха 16 души, някои са в тежко състояние. Извършителите на нападението са били неутрализирани от двама военни, които не са били на служба по това време и един въоръжен цивилен гражданин.

Шин Бет, израелската агенция за сигурност, идентифицира нападателите – двама палестински братя на 38 и 30-годишна възраст. Двамата живеят в Източен Йерусалим и са лежали в затвора заради терористична дейност. Министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен Гвир посети мястото на стрелбата и каза, че въоръжените мъже са “оператори на Хамас“.