Спасителите на Александър : Детето е оцеляло само, защото се е борило! Открит е в безпомощно състояние, мърсен, изтощен, гладен!

0
5
0000551123 article21
Снимка : Нова тв.

Намереният Александър, който дни беше в неизвестност, е в добро състояние, коментира кметът на Перник Станислав Владимиров.

„Вече имаме повод да се усмихнем след 7-8 дни невероятни изпитания. Сашко е намерен жив. Господ ни помогна. Детето е в „Пирогов”. Първите резултати са, че е в добро състояние”, добави градоначалникът.

Детето е намерено в района на село Червена могила, членове на клуб по делтапланеризъм са забелязали детето и на мястото са изпратени патрули на полицията.

„Детето е оцеляло, защото се борило. През цялото време то е било в планината. Мястото, където го открихме, е дълбоко дере. Детето е било в безпомощно състояние, борило се е. По външния му вид си личи, че се е движело – мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода и го сгряхме. Планината може да е майка и мащеха, в случая е била майка”, каза единият от спасителите Милко.

„Респект към детето! Оцеляло е само, ние само му помогнахме да се прибере. Той е боец!”, добави още спасителят. Първото, което детето казало, е да поиска вода.

Момчето е било с мокри дрехи, според планинарите вероятно се е изгубил, лутал се е в опит да стигне до населено място.

Човекът, който първи е видял Александър, е Веско: „Не можах да повярвам. Пет секунди стоях и го гледах. В момента, в който видях, че си пое въздух и мръдна, извиках едно момче до мен, за да го завием и затоплим”.

До понеделник лекарите от „Пирогов“, където Александър е приет, ще му направят всички изследвания.

„Знаехме, че той може да издържи с дни в планината. Разговаряхме с хора, които работят с деца с аутизъм. Знаехме, че може да оцелее. Това са деца, които се хранят с плодове, със зеленчуци, това им позволява да бъдат мобилни“, уточни директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Павел Млеканов.

Сашко е намерен в 14.27 днес, през цялото време той е бил в движение. Версиите за изчезването му бяха много, нито една от тях не е отхвърлена, допълни той.

От прокуратурата поясниха, че досъдебното производство ще продължи, ще се провери дали появяването му има връзка с обявената награда от 100 000 лева.