След изявление на САЩ: Северна Корея изстреля два снаряда в Японско море!

0
0
0000419221 article21
Източник : Днес.бг

Северна Корея е изстреляла тази нощ два снаряда в посока Японско море, съобщиха световните агенции. По информация на ТАСС снарядите не са достигнали изключителната икономическа зона на Япония

Съединените щати са информирани за изстрелването и отблизо следят ситуацията, като обменят информация с Япония и Южна Корея.

Японската информационна агенция Киодо цитира източник от японското правителство, който заяви: „Нямаме информация снарядите да са достигнали изключителната ни икономическа зона. Към настоящия момент можем да кажем, че няма директна заплаха за страната ни“.

Според японски военни специалисти КНДР е изстреляла балистични ракети с малък обсег. Това е демонстрция на сила, заявиха южно корейските власти. Твърде вероятно е изстрелването на още снаряди, прогнозира Генералният щаб на южнокорейската армия.

Южнокорейските военни уточняват, че Северна Корея провежда летни учения на въоръжените си сили. По техни думи такива ракети с малък обсег Пхенян е изстрелвал и преди.

Днешните снаряди бяха изстреляни от района на севернокорейския град Хамхън, където се смята, че има обект за производство на ракетни двигатели с твърдо гориво. Снарядите са прелетели разстояние от около 480 км на височина от 48 км, съобщи южнокорейската армия.

КНДР изстреля ракетите малко след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че е получил „много хубаво писмо“ от северно корейския лидер Ким Чен-ун.

Тръмп заяви, че в писмото си Ким е изразил недоволство от решението на Съединените щати и Южна Корея този месец да проведат съвместно военни учения.

Северна Корея възприема подобни учения като репетиция за война, имаща за цел сваляне на северно корейското ръководство, отбелязва БТА. Предполага се, че с изстрелването на снарядите КНДР иска да изрази недоволството си от провеждането на ученията.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук