След изборите във Франция : В Париж – ентусиазъм, в Москва – разочарование!

0
23
Eiffel Tower aerial view, Paris
Днес.бг

Леви политици и центристи в Европа изразиха удовлетворение от победата на изборите във Франция на „Нов народен фронт“ – коалиция от леви и крайнолеви партии.

„В Париж – ентусиазъм, в Москва – разочарование, в Киев – облекчение. Достатъчно, за да сме щастливи във Варшава“, заяви вчера полският министър-председател Доналд Туск в „Екс“.

„Най-лошото беше избегнато“, заяви Нилс Шмид, външнополитически говорител на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц в Германия, където крайната десница също увеличи популярността си заради кризата с високите разходите за живот, предаде Ройтерс.
Партията на испанския премиер Педро Санчес поздрави левия алианс за победата, която „спира крайната десница да достигне до управлението“.

Никос Андрулакис, ръководител на гръцката социалистическа партия ПАСОК, заяви, че френският народ е „издигнал стена срещу крайната десница, расизма и нетолерантността и е опазил вечните принципи на Френската република: „Свобода, равенство и братство“.

Изборите оставиха френския парламент разделен между три големи групи – леви, центристи и крайнодесни – с различни платформи и без традиции в съвместната работа. Никоя от трите няма да разполага с мнозинство в Националното събрание.

Левицата иска да ограничи цените на основни стоки като горива и храни, да повиши минималната работна заплата и заплатите на работещите в публичния сектор в момент, когато бюджетният дефицит на Франция вече е 5,5 процента от БВП, което е повече, отколкото позволяват правилата на ЕС.

В този смисъл някои десни политици направиха мрачни прогнози след победата на левицата.

„Сбогом на европейските ограничения на дефицита! (Правителството) ще се срине за нула време. Бедната Франция! Тя може да се утеши с (Килиан) Мбапе“, каза Клаудио Борги, сенатор от италианската дясна партия „Лига“.

Андре Вентура, лидер на португалската крайнодясна партия ШЕГА, нарече резултата „катастрофа за икономиката, трагедия за имиграцията и лош за борбата с корупцията“.

Лидерът на испанската крайнодясна партия „Вокс“ използва френските избори, за да отправи нападка срещу опонентите си от дясната Народна партия. Той публикува в социалните мрежи скрийншот от медийно заглавие „Народната партия приветства победата на крайната левица във Франция“ и коментира лаконично: „Нямат оправия“.
(БТА)


ADS