Скандал : Смартфон в килията на бизнесмена Банев!? Говорил с Русия, искал убежище…!

0
nikolay i evgenia
Снимка : Димитър Кьосемарлиев Източник : Днес.бг

Съдебни охранители са намерили телефон в килията на обвинения за пране на над 1 милиард лева Николай Банев преди десетина дни.

Той бил скрит в кутия от натурален сок, съобщи пред bTV зам. – главният прокурор Николай Гешев.

По телефона Банев контактувал с руски лобисти и предлагал сформиране на Евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси.

Срещу това искал политическо убежище в Русия, за децата си и за жена си, защото бил репресиран в България.

„За мен това е предателство към собствената държава“, отсече Гешев.

nfsb i banevi
Баневи с руски генерал и депутати от НФСБ в Москва!

По думите му на Банев е обещавана адвокатска защита пред европейския съд от руски адвокати, медийна кампания в Русия, включително срещу българската прокуратура, обсъждала се е хибридна война в негова защита, в разговорите се споменава известен български журналист, който да почне тази медийна атака.

„Ако нямахме доказателства срещу семейството Баневи мислите ли, че френският съд щеше да ги екстрадира?“, риторично попита прокурорът.

„Обвиняемите могат да се защитават по всякакъв начин, дори като лъжат. 30 г. затвор е достатъчна мотивация за това“, каза зам. главният прокурор по повод делото срещу отстранената заради взимане на подкуп кметица на „Младост“ 1 Десислава Иванчева.

Той посочи, че според наблюдаващите прокурори публикуваните в сайтове СРС-та съответстват на тези по делото.

„Недосегаеми хора в България няма. Могат да бъдат претърсени офиси на съдии и прокурори, да им бъде повдигнато обвинение, защо да не могат да бъдат претърсени офиси и на адвокати“, заяви Гешев по повод разследването срещу адвоката Лазар Карадалиев за пране на пари.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук