Севернокорейски кораб потъна и уби 90 войници!

0
77
768x432[3]
Нюз.бг

Миналия месец севернокорейски кораб, претоварен с войници, се е преобърнал във водите на южната граница на страната, като според южнокорейски телевизионен канал са загинали около 90 души.

Базираната в Сеул телевизия „Чосун“, позовавайки се на оценка на южнокорейското разузнаване, заяви в понеделник, че инцидентът в началото на май е довел до „значителни вътрешни сътресения“ сред редиците на севернокорейската армия.

Докладът свързва последствията с „неотдавнашните провокации“ на Пхенян срещу Сеул, включително показните изстрелвания на ракети, изпращането на балони за пренасяне на боклук през междукорейската граница и заглушаването на GPS в западните морета на полуострова.

Северна Корея, въпреки че е малко вероятно да разкрие свързаните с това злополуки, не е съобщила за инциденти, които да отговарят на данните в доклада. Нейното посолство в Пекин не отговори на многобройните искания за коментар.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея не е оповестявала подобни оценки в разузнавателните си доклади за Севера. След часове шпионската агенция на Сеул не беше открита за коментар.

Миналия месец телевизия „Чосун“, също позовавайки се на правителствени източници, съобщи, че мащабна севернокорейска кибероперация е хакнала личните съобщения на висши служители в областта на отбраната в Юга, включително в Министерството на отбраната и Обединения комитет на началник-щабовете. По-късно пробивът беше потвърден от полицията и военните на страната.

Заповедта за мобилизиране на 1000 войници на ден започна да действа в средата на януари след пламенното национално обръщение на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, в което той нарече Юга „основен враг“ на своя режим – ход, който накара дългогодишните наблюдатели на Северна Корея да заключат, че Ким е взел решение да започне война.

Министърът на отбраната на Северна Корея Канг Сун Нам посети мястото на инцидента и разпореди повишаване на стандартите за безопасност, но това не помогна да се потуши недоволството в армията, съобщи телевизия „Чосун“.

Пхенян отправи необичайни критики към Пекин относно ядреното разоръжаване

Южнокорейските власти смятат, че Северът се опитва да „отклони вниманието“ от потъването, като засилва напрежението срещу стария си враг от Студената война.

Морските злополуки от военен характер рядко се признават, ако изобщо се признават.

В края на миналия месец шефът на тайванската шпионска служба Цай Минг-йен заяви, че атомна подводница тип 093 на китайските военноморски сили, или клас „Шан“, е преживяла „някакъв инцидент“ миналата година – първото известно публично признание от страна на което и да е правителство за инцидента, за който за пръв път се заговори, че се е случил през август месец в Жълто море.


ADS