Радев против Даниел Митов за Външно и не разбира уволнението на Вътев!

0
92
0000604577 article2[1]
Нюз.бг

Няма да се бъркам в решенията на Димитър Главчев за състава на МС. Настоявам обаче той да си спази обещанието да предложи кабинет, равно отдалечен от политическите партии. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Двама министри се освобождават само седмица след назначаването на служебния кабинет. Това е поредното доказателство за провала на конституционните промени. Партиите, гласували промените в основния закон, обезсмислиха институцията на служебния кабинет и го направиха уязвим, подчерта държавния глава.

Той изтъкна, че когато е отговарял за служебните правителства партиите дори не са могли да си помислят за вмешателство. Радев отбеляза, че е ясно от къде е дошла заръката за смяната на външния министър, но недоумява от къде идва призива за смяната на Кирил Вътев.

Президентът подчерта, че е поканил Димитър Главчев на среща в петък, на която да обсъдят предложенията за смяна на министри. Радев е категорично против в състава на служебното правителство да бъде назначен заместник-председател на политическа партия. Той посочи, че иска да чуе реалните мотиви, които са накарали Главчев, без да е работил с тези хора, да си смени мнението за тях.

Държавният глава заяви, че негов ангажимент е да не допусне конституционна и управленска криза, въпреки неуместните промени в Конституцията.

По отношение на призивите за вот на недоверие към служебното правителство Радев заяви, че такава процедура е невъзможна.


ADS