Путин понесе удари от две верни членки на военния съюз – Армения и Казахстан!

0
286
putin armia1
Източник : Фрогнюз

Среща на доминирания от Русия отбранителен съюз се превърна в изпитание за нея, след като две знакови членки на организацията, обединяваща част от постсъветското пространство и искали помощ от ОДКС в последните два месеца, изразиха неблагоприятни за нея позиции на заседанието в Ереван.

Отказът на арменския премиер Никол Пашинян да подпише заключителната декларация на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) и призивът на президента на Казахстан Касъм Жомарт Токаев за съвместно търсене на формула за край на войната в Украйна бяха отбелязани и в руските и рускоезичните медии.

Това става в момент, когато деветте месеца война в Украйна поставят на изпитание оставащите съюзи на Русия в постсъветското пространство. В ОДКС, учреден през деветдесетте години и доминиран от Русия, членуват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. От него излязоха Азербайджан, Грузия и Узбекистан. Поводът за създаването му бе да се избягват гранични конфликти между държавите и да се подпомогне защитата им от външна агресия.

Именно Армения, която е искала помощ от ОДКС в различни ситуации, определи работата на съюза по най-чувствителния за нея въпрос – конфликта с Азербайджан за Нагорни Карабах – като „фиаско“. Това бе и причината Пашинян да не подпише заключителната декларация.

По думите му съюзът не е приел „ясна политическа оценка“ на „агресията“ на Азербайджан, а това уронва престижа на ОДКС „както в страната ни, така и извън нея“. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е гледната точка на Пашинян и арменската страна „има право“ да разглежда така ситуацията.

Русия помогна на Казахстан за овладяване на протестите в страната в края на декември и началото на януари. Въпреки това Токаев, преизбран преди дни без особена конкуренция, призова Москва и Киев да използват всеки шанс за решаване на конфликта по дипломатически път, в това число – и по линия на ОДКС.

„Що се отнася до Украйна, смятам, че настъпи времето на съвместно колективно търсене на формула за мир. Всяка война завършва с мирни преговори“, казва Токаев според сайта на казахстанското президентство.

„Трябва да се използва всеки шанс за постигане най-малкото на примирие. Истанбулският кръг на преговори даде надежда, но споразумението бе „подкопано“ по различни причини. Не бива да се допуска братските руски и украински народи да се раздалечават за десетки или стотици години с обиди, които не се лекуват, продължава Токаев.“

Някои руски медии цитираха думите на Токаев, но пропуснаха изречението за войната, която Русия нарича „специална военна операция“. Отношенията на Казахстан с Русия се усложниха, откакто започна войната в Украйна; Токаев даде преди изборите знаци, че не се отказва от връзките с Русия, но едновременно с това месеци наред се отдалечава от нея и ускори търсенето на нови партньорства и заздравяването на стари.