Проф. Витанов : Намираме се на прага на критичните стойности! Капитан : Само Борисов ли не го разбира???

0
orig1 3
Източник : Днес.дир.бг.

Един от параметрите, които следим показва, кога разпространението на заразата минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тях ситуацията не е добра и положението се влошава. Това заяви пред Нова тв математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Той обясни, че критичната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3.

При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1.24″, категоричен бе проф. Витанов.

Според него следващата седмица се очаква 13 области да бъдат изправени пред сериозни проблеми със заразата. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен.

Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо според математика.

„Разликата в областите зависи от развитието на епидемията. В Кюстендил върлува новият щам и положението е много лошо„, каза специалистът.

„Когато наближим 5 хиляди положителни на дневна база става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 хиляди ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%„, обясни проф. Витанов.

Капитан : Положението в страната се очакваше да се влоши като се има предвид това, което се случваше в цяла Европа! На този фон Борисов май еднолично реши всичко да се отваря! Че решението е напълно грешно е ясно! Въпросът е от глупост и безхаберие ли го реши премиера, или се вслуша в социологическите агенции, че при по-малка активност Герб, ще спечели повече!

Ако е така, това означава, че Банкянския мислител не е природно тъп, а е безумно нагъл! Защото, ако умишлено отваряш всичко, ако не взимаш мерки при третата вълна заради изборите -това означава, че си наистина безумно нагъл!


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук