Проф. Николай Младенов за ваксинирането : Да се балансира между моркова и тоягата!

0
34
mladenov lekar1
Източник : Фрогнюз.

Времето за убеждения мина, трябва сериозно да се помисли какви трябва да бъдат мерките за опазване на физическата цялост на държавата. Това мнение изрази проф. Николай Младенов, началник на Клиниката по Анестезиология и реанимация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Според него трябва да има задължителна ваксинация за определени групи.

„Ние две години се убеждаваме колко е ценна ваксината, как трябва да правим кампании и т.н. Резултатът е 26%. Затова трябва сериозно да се седне на масата и да се помисли какви трябва да бъдат мерките, насочени към опазване на физическата цялост на държавата.“, каза още той пред БНР.

Младенов посочи, че новите управляващи следва да предприемат „непопулярни, но премерени и неагресивни мерки“. „Да се балансира между тоягата и моркова. Има групи, които трябва задължително да бъдат вкарани във ваксинирането.“

Според Младенов „отношението на населението към самото заболяване е неправилно разбрано, негативно и на моменти лековато“.

„Никой не си зададе въпроса, че изхождайки от естествения подбор на Чарлз Дарвинq умират най-беззащитните, най-болните и най-неможещите да се защитят. Ние като общество не направихме нищо именно за тази категория хора. В огъня на пандемията изгоряха основно възрастните хора, нашите майки и бащи.“

Медицинската практика не се промени кой знае колко за две години – както от логистична, така и от интелектуална гледна точка, отчита медикът.

„Има някакво смекчаване на удара, но считам, че този удар е повече природен, отколкото човешки и интелектуален. Смекчаването на този удар“, отбеляза проф. Младенов относно тенденцията за спад в броя на случаите на новозаразени с коронавирус.

„Има една популация, които са ваксинирани. Има една популация, които поради своето отношение към ситуацията се разболяват и една част от тях загиват. Има една популация, която се разболява и която преживява. И остава една популация, незнайно колко, която нито се е разболяла, нито се е ваксинирала. От само себе си тази популация ще става все по-малко и по-малко. В един момент ще се окажем две групи – едните ваксинирани, другите преболедували.“