Президентът наложи вето на Закона за извънредното положение! Гладът ще надделее над страха и последствията ще са разрушителни!

0
19
0000261496 middle1
Снимка : Димитър Кьосемарлиев

Румен Радев налага вето на част от Закона за извънредното положение, приет от след спорове в парламента късно в петък. Това съобщи самият той в извънредно изявление.

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдие към безконтролно упражняване на властта, обясни държавният глава. Липсата на кадри и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, смята той.

„Възможностите на нашия бюджет са по-скромни в сравнение с европейските, но нуждите на българите са по-големи.Гладът ще надделее над страха, последствията ще са разрушителни“, предупреди Румен Радев и поиска правителството да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите, коментира Днес.бг

„Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и предпазни средства, руши доверието в обществото. Срещу спекулата трябва да има безпощадни мерки, но така предложеният модел на практика прави невъзможен вноса на лекарства и продукти“, каза още президентът.

„Споделям убеждението, че в момент на тежки изпитания са длъжни да помагат на обществото. Но когато им се вменяват функции за употреба на сила, трябва да се търси максимален консенсус, за да се избегне риска от злоупотреба“, каза още Радев и критикува, че е игнорирана ролята на върховния главнокомандващ.

„Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава.“, каза Радев.

Надявам се депутатите да вземат под внимание мотивите ми, когато гласуват ветото, а правителството да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите, коментира още държавният глава. Ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук