Премиерът : Тръгваме за Киев в сряда! Има подготовка за пътуване през нощта!

0
76
1366x7681
Източник : Днес.бг

Българската делегация от управляващото мнозинство се очаква да замине за Киев в сряда. Това заяви премиерът Кирил Петков пред bTV.

Петков обясни, че делегацията ще пристигне в Полша и оттам ще продължи за Украйна. Премиерът посочи, че има специална подготовка за пътуване през нощта.

„Там пътуванията са малко по-специални, защото е война. Ще ходим до Полша и оттам не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицата. Първо, ще си предадем каските и жилетките, които сме обещали от Министерския съвет. Малка или голяма – това е помощ. Второ, коалицията трябва заедно да покаже подкрепа за Украйна. Бидейки там, това е символика“, отбеляза министър-председателят и продължи:

„Неслучайно и другите лидери отидоха там, защото едно е да се говори по „Фейсбук“, а друго да се мине през военната територия, да се стигне до Киев и да се покаже на украинското правителство, че сме с тях. Трето, ще продължим да обсъждаме и въпроса как е възможно нашият кораб от Черноморск да се върне обратно“.

По думите му трябва да се чуе какви са нуждите на хората в Украйна и е време България да „да влезе в детайла какво може да даде“.

„Аз лично бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция и тя да е в позиция на подкрепа“, уточни Петков.

„Това, което за мен е важно да се каже – една нестабилност в България по никакъв начин не помага на Украйна. Аз ясно казах по-рано, че като Кирил Петков бих се радвал да дадем военна помощ, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция, защото тази стабилност е важна и за Украйна“, категоричен бе премиерът.