Премиерът Петков посрещна правителственият самолет и моряците от Царевна!

0
63
orig1 6
Източник : Дир.бг

Моряците от „Царевна“ кацнаха малко след 13:00 часа с правителствения самолет на летището във Варна и бяха посрещнати с аплодисменти и прегръдки от своите близки, които също бяха на пистата.

Премиерът Кирил Петков първи слезе от летателната машина, а на летището беше и министърът на външните работи Теодора Генчовска.

 

Снимка: БТА

„Искам да обявя добрата новина на цяла България – моряците ни се прибраха и са живи и здрави при своите близки“, заяви Петков.

Той благодари на всички институции и власти, помогнали за евакуацията, и посочи, че се фокусира и върху спасяването на моряците от втория кораб в Украйна – „Рожен“.

„Сега фокусът ни е върху следващия кораб в Черноморск и разбира се, се надяваме да видим и капитана на „Царевна“ скоро, но това е по-сложно, защото той ще остане на борда, докато може да излезе и самият кораб“, каза още министър-председателят.

По думите му моряците на „Рожен“ имат храна за още 3 месеца.

„Комуникацията и координацията между всички институции е тясна. Имаше подготовка, но не са участвали спецслужби“, допълни външният министър Теодора Генчовска.