По 24 лева на ден за работник от затворен бизнес! Тази мярка разработва Сачева.

0
13
denica 678x3811 1
Източник : Дир.бг

Това, което ние правим в момента, е да разработваме мерки, заедно с колегите от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.                                              Имаме готовност за всички бизнеси, не само за заведенията, да предложим в рамките на следващите 2 до 3 седмици нова мярка, която да бъде с възможност да се плаща директно на работниците и служителите в затворени бизнеси, да се плаща два пъти минималното обезщетение за безработица на ден – т.е. 24 лв. на ден за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнесът.                                Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деница Сачева в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Тази мярка в момента се разработва и консултира с ЕК. Предстои да бъде консултирана със социалните партньори.

Сачева заяви, че държавата ще продължи да инвестира в здравеопазване, като вече се мисли и за подкрепа на лекарите от доболничната помощ и джипитата.

„По отношение на здравеопазването мисля, че въобще няма нужда да коментираме дали има нужда от инвестиции или не. Всички държави в момента укрепват именно здравните си системи и това, което ние правим, е на първо място да инвестираме в самите лекари и в самите медицински сестри, в медицинския персонал, който е зает на първа линия.

Само през ОП „Развитие на човешките ресурси“, която минава през нашето министерство, досега 120 млн. лв. са отделени за 1000-те лева, които се дават на първа линия, а предстои да дадем още 40 млн. лева.

145 млн. почти са отделени пък от оперативната програма в МРРБ за техника и апаратура.

Никой не може да отрече, че това е нужно и необходимо. Това, което още не сме направили и има нужда да бъде направено е да подсилим именно първичната помощ и да дадем повече средства на общопрактикуващите лекари“, коментира Деница Сачева.

Според нея 30% увеличение за всички, които са на първа линия, е от изключителна важност не само за самите тях, но и за нас, за да можем да бъдем по-добре обслужвани като хора, ако се наложи.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук