Партия СЕК : Какво се крие зад поскъпването на водата с 60%?

0
268
1659603534810271
Източник : Флагман.бг

Пред активисти на партията граждани и представители на бизнеса са заявили намерението си да протестират срещу поскъпването

ВиК – Бургас няма основания да увеличава цената на водата с 60%. Около това становище се обедини ръководството на ПП „Средна европейска класа“, която е част от „Продължаваме промяната“ – Константин Бачийски, Иван Иванов и Стоян Царев.

Депутатът Константин Бачийски директно обвини за шоковото поскъпване на водата новия-стар председател на КЕВР Иван Иванов, който буквално минути след завръщането си на поста е одобрил увеличението на цената за хората от Бургаска област, без да се съобрази с възраженията за поскъпване в такъв размер на предшественика си Станислав Тодоров.

Според общинския съветник Иван Иванов, публичните финансови отчети на ВиК- Бургас показват, че дружеството е в добро финансово състояние. „Няколко поредни години ВиК – Бургас отчита значителна печалба и затова смятам, че в този тежък икономически момент дружеството може да поеме част от повишените разходи, вместо да залага увеличение на печалбата, която според плана отново е в размер на няколко милиона лева“, каза той.

Стоян Царев, зам. председател на ПП СЕК, припомни, че ВиК-Бургас отново е спечелило пореден проект за около 450 млн. лв. за модернизация и обновяване на водно преносната мрежа. „През годините са инвестирани милиони за подобряване на преносната мрежа и на този фон остава необяснимо защо загубите на вода за един километър се увеличават от 15.56м3 на ден през 2020 г. на 19.02м3 през 2021г.“, допълни той.

Стоян Царев смята още, че скрит фактор за шоковото увеличение на цената на водата е това, че преди около две години ВиК Бургас самостоятелно започва да изпълнява проекта за изграждане на връзка между водопреносната мрежа и язовирите „Порой“ и „Ахелой“. „Държавния ВиК холдинг тогава отказа да финансира проекта и той стартира със средства, осигурени от бургаското дружество, които трябва да бъдат възстановени бързо, а не да се разсрочват във времето“, настоява Царев.

Константин Бачийски припомни, че новият-стар председател на КЕВР Иван Иванов още през декември 2021 г., с встъпването на предходното правителството, е предложил поскъпване на тока за бита с над 13%, но новоизбраното правителство и впоследствие тогавашният председател на КЕВР Станислав Тодоров са задържали цената на тока без промяна до 30 юни 2022 г и са разрешили увеличение от 1 юли т.г. с едва 3%.

„Сега разбирате ли защо е важно кой е начело на КЕВР. Този орган оказва влияние върху живота на всеки един българин, на цялата икономика. Вече е ясно, че изборът е между това начело на КЕВР да е човек, който защитава интересите на гражданите и на бизнеса или човек, който защитава неясни  интереси и обслужва монополистите“,  коментира Константин Бачийски.

Пред ръководството на ПП СЕК граждани и представители на бизнеса вече са заявили намерението си да протестират срещу шоковото поскъпване на водата. Същевременно партията е ангажирала голяма правна кантора да проучи всички правни възможности за обжалване и отмяна на решението на КЕВР, така че да бъдат защитени интересите на гражданите и бизнеса в Бургаска област .