ОП зад Борисов за отменената среща с президента на Македония БСП: Това е пряка намеса във вътрешните работи на друга страна!

0
346
op i boko
Източник : Днес.бг

Обединени патриоти застанаха плътно зад решението на премиера Бойко Борисов да отмени срещата си с президента на Македония Георге Иванов, който е на посещение в София по покана на държавния глава Румен Радев.
От БСП пък видяха в позицията на Борисов пряка намеса във вътрешните работи на друга страна.
Повод за отмяната на срещите на премиера и на външния ни министър Екатерина Захариева стана скандалът в Скопие заради отказа на Иванов да подкрепи премиера Зоран Заев, който се договори с гръцкия си колега Алексис Ципрас новото име на западната ни съседка да е Република Северна Македония.                                            Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос“, обясниха от пресслужбата на нашето правителство.
Според Юлиян Ангелов от ОП това е знак, който показва, че България не е съгласна с политиката, която се водеше от Македония до преди една година и която Георге Иванов продължава.
„10 години политиката беше срещу всички съседи на Македония и насаждане на език на омразата, на проблеми, българската позиция сега е правилна, защото Иванов може да е президент, но в крайна смета България подкрепя интеграцията на Западните Балкани в ЕС и НАТО и не може да си позволи да подкрепя лидери на други страни, които са именно против тази интеграция“, отсече Ангелов.
Според него македонските политици трябва да преосмислят всички грешки, които са допуснали в последните години, за да имат шанс за членство в ЕС и НАТО, а действията на Георге Иванов не показват такова нещо.
Социалистът Кристиан Вигенин обаче смята, че премиерът Бойко Борисов пряко се намесва във вътрешните работи на друга страна и заема позицията на едната страна в спора.