Обвинението към Димов: „Стомана“ и ТЕЦ-Перник плащали вода по 13 ст., а гражданите по 2 лева! Щетата е за 11 милиона лева!

0
35 188889 0 wide1
Многострадалната Снежанка!

На днешното заседание срещу Нено Димов бяха представени нови два тома доказателства по делото.
Днес Апелативният спецсъд разглежда мярката за неотклонение на бившия вече министър на околната среда и водите. От обвинението заявиха, че ще поискат експертиза на каква цена „Стомана“ и „Топлофикация“ Перник са получавали вода. По предварителни данни двете предприятия са плащали по 13 стотинки на кубичен метър, а гражданите – по 2 лева, съобщи Bulgaria ON AIR. Щетата е за 11 милиона лева! Къде е отивала разликата, защото това е пладнешки грабеж!

Прокурорът Росица Славова разкри какво съдържат новите два тома по делото и че щетата за държавата е в резултат на огромната разлика в цената на водата, заплащана от индустрията и перничани.
„Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция “Управление на водите” в МОСВ. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проекто месечните графици по отношение на водо подаването на водния ресурс от яз. „Студена”. Крайното решение се взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите”, заяви Славова.

Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към „Стомана“ и ТЕЦ Перник, сега перничани нямало да бъдат на режим.

В събота Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Нено Димов. Спецсъдът го остави под стража.

Той е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук