Норвегия забранява вноса на петрол от Русия!

0
5
norvegia flag1
Източник : Фрогнюз

Норвегия въведе нов пакет от санкции срещу Русия и режима на Путин. По-специално, Осло забрани вноса на суров петрол и други петролни продукти от Русия в страната. Това съобщават от Министерството на външните работи на Норвегия.

От министерството отбелязаха, че забраната за внос на суров петрол и други петролни продукти от Руската федерация влиза в сила незабавно, но ограниченията съдържат преходни периоди до 5 декември 2022 г. за суровия петрол и до 5 февруари 2023 г. за петролните продукти.

Също така е забранено предоставянето на техническа помощ, финансиране и други подобни, свързани с покупката, вноса или преноса на петрол. Забранено е транспортирането на руски петрол до трети страни и улесняването на това.

Норвежкото външно министерство добави, че санкциите, насочени към ограничаване на способността на Русия да финансира войната срещу Украйна, са въведени срещу ключови поддръжници на режима на Кремъл.

Този път списъкът със санкции включва 65 души и 18 фирми. Сред тях са руснаците, отговорни за зверствата в Буча и Мариупол, бизнесмени и членове на семейства на олигарси и държавни служители, няколко компании от отбранителната индустрия и финансови институции.

По-специално, три руски банки ще бъдат изключени от платежната система Swift – Сбербанк, Московска кредитна банка и Руска Агробанк.

Норвегия ще разшири контрола/забраните на износа например за стоки, които могат да помогнат за увеличаване на военните и технологичните способности на Русия. Това включва 80 химикала, които могат да се използват за разработване на химически оръжия.