Нинова срещу „старите муцуни”: нокаут в първия рунд!

0
0
нинова
снимка:детайли.бг Източник : Днес.бг

Конгресът свърши преди да е започнал. Така обобщи случващото се в зала 1 на НДК червен анализатор, присъстващ на форума на БСП. Корнелия Нинова се отказа от намерението да депозира оставката си пред конгреса с думите: „Аз създадох този хаос и аз ще подредя нещата”. И въпреки имиджовите щети, които ще претърпи. Последваха бурни аплодисменти, като преди това няколко местни структури я призоваха да оттегли оставката си.

Така, на практика т. нар. вътрешнопартийна опозиция на лидерката беше нокаутирана. А според мненията на някои делегати „петата колона” на Бойко Борисов в БСП е претърпяла провал с гръм и трясък. Според други – „мишоците” на Станишев и Гергов са били смачкани и са се изпокрили.

Първа точка на форума беше представянето и обсъждането на политически доклад за резултатите на БСП на неотдавнашните избори за членове на Европейски парламент. Но преди това беше дадена възможност за предложения от залата по предварителния дневен ред. Тогава именно се чуха призивите Нинова да оттегли оставката си, както и настоявания от представители на вътрешната опозиция, в лицето на Димитър Дъбов и Чавдар Георгиев, да се гласува и промяна в устава, която да върне стария ред за избиране на председател – на конгрес, а не пряко от партията.

След няколко изказвания в едната и другата посока се стигна и до лични нападки между Георги Свиленски и Димитър Дъбов. Последва предложение за край на дебата. Но преди то да бъде подложено на гласуване от водещата заседанието Деница Златева, думата взе Корнелия Нинова и предупреди, че няма да спази регламента от 5 минути за изказване.

Тя направи кратко резюме на постигнатото след избирането й за лидер през 2016 г. Обясни, че е постигнала подмладяване и промяна на БСП, но добави, че процесът е само в началото. „Преди три години ме избрахте за председател на БСП с програма. В нея има ясно разписани ангажименти – 3 точки за партията и 2 за България” заяви Корнелия Нинова пред 49-тия Конгрес на партията. Тя посочи, че всички тези ангажименти са изпълнени. По думите ѝ е бил спасен вестник „Дума“. Въпреки трудните изпитания имаме Българска свободна телевизия.

„През 2016 г., когато ме избрахте заявих, че правителството на Бойко Борисов е вредно за България и я води към катастрофа. Това смятам и в момента. БСП се превърна в единствена опозиция, отказвайки се от договорки и лъжи. Идеите в програмата са мои, но вие активът на БСП направихте тези идеи реални. Дори Господ да е лидер, без активът на БСП е нищо. Заедно свършихме много работа“, подчерта Нинова. Тя призна, че е сгрешила, като е заявила, че подава оставка. И обясни: „Но моята представа за морал и достойнство в политиката, за личен пример как се носи отговорност, за модерен европейски политик, не ми позволи това – да се крия зад колективна отговорност, т.е. безотговорно“.

Нинова обаче призна, че не е предполагала какво ще се случи и че ще отвори „кутията на Пандора”. Според нея се засилил натискът партията да се върне към това, което е било преди три години. Последвала вълна от лъжи и фалшиви новини към структурите. Низостта стигнала дотам, да обявят, че парите от партийната субсидия били откраднати.

„Различни политически и икономически лобита задвижиха интересите си за овладяване на БСП и поставяне начело на друг председател. Твърдя го отговорно и информирано. На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа оттук, от това място, защото не ходя в кабинетите им: Наиграхте се последната една седмица, затворете си портфейлите, уважаеми господа!”, заяви Корнелия Нинова. След силни аплодисменти тя продължи: „Казвам ви го смело – БСП не се продава! БСП не е стока. БСП е кауза. Ако можете да купите 10, 20, 30 търговци в храма, то зад каузата стоим стотици хиляди, които не се търгуваме! По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви дадем да го превземете отвътре!”

Е, тук стана ясно, че мачът е приключил и то не в полза на Бойко Борисов и неговите пипала в БСП. Получи се нещо като нокаут в първия рунд. „Старите муцуни”, омръзнали и на съпартийците си, бяха принудени да се оттеглят от ринга безславно с увесени носове, тъй като явно си бяха направили криви сметки, а и много бяха подценили противника си. Бяха си повярвали, че лесно ще катурнат Нинова и доволно потриваха ръце, предвкусвайки бъдещи облаги от споделената с ГЕРБ власт.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук