Най после : Млечните продукти – от мляко! Ще глобяваме, отсече Порожанов!

0
porozhanov
снимка:БТА

е бъдат наложени строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов, който присъства на Националното изложение по животновъдство в Сливен.
По думите му през тази година има определени спадове в цените на овчето мляко, както и стокови количества, които стоят от дълго време в мандрите. Качеството на млечните продукти, според него, се компрометира от това, че определени фирми влагат в продукцията си растителни мазнини.krava
Преработвателите, които ще произвеждат млечни продукти, трябва да ги правят от мляко, а тези, които правят имитиращи продукти, ще бъдат в друга група, заяви Порожанов.
„Нашето намерение е да забраним преработката, доставката на растителни мазнини при млечните преработватели, които произвеждат сирене, кашкавал и др.“, каза той, цитиран от БТА.
След изтичане на нормативния срок ще бъде въведена забрана за използване на палмови мазнини в млечните предприятия. Тази забрана няма да касае фирмите, произвеждащи имитиращи продукти и сладкарски изделия.ovtse
Ще бъде създадено специализирано звено към земеделското министерство, което ще извършва проверки, независими от агенцията по храните, съобщи още министърът. Освен млечните, ще бъдат проверявани и етерично-маслените продукти, като например розовото масло, както и птицевъдните ферми.
Недобросъвестните търговци и производители ще бъдат санкционирани и ще им бъдат съставяни актове. Министърът коментира, че се надява по този начин да бъде върнато доброто име на българските продукти.


- Реклама -