Наглата Митрофанова : България е предприела рекорден брой неприятелски действия спрямо Русия!

0
11
orig3
Източник Днес.бг

„Пълното подчинение на евроатлантическата солидарност, по мое мнение, много пречи на икономическото развитие на България. Отказът от строеж на АЕЦ „Белене“, затварянето на два блока в АЕЦ „Козлодуй“, отказът от Южен поток лиши България от 7000 работни места и от фактически енергиен хъб на Балканите“, заяви посланикът на Русия Елеонора Митрофанова, цитирана от „24 часа“. Тя присъства на откриването на двудневната конференция „България – Русия“ в Парк хотел „Москва“ в София.

В речта си тя коментира както българо-руските отношения, така и световния мир и вътрешнополитическото състояние на България.

Според нея Западът се е отказал от мир с Русия още преди 25-27 години, когато е „създал своя система на доминация, основана на „правила“.

„Много политолози, както американски, така и руски, говорят още от 1996-1997 г., че мир, основан на разширяването на НАТО и доминацията на Запада, води до война“, посочи Митрофанова. По нейни думи хегемонията на Запада започва още през 1999 г., когато е „изнасилил Югославия“.

„Разрушаването на Запада започна през 2008 г. при кризата, която подкопа доверието към лидерството на Запада. Той започна да ни налага новата студена война. Имаше прозорец, в който можеше да се договорим до към 2013 г. Този прозорец не беше използван. През 2014 г. стана превратът в Киев с опит да се върне хегемонията.

Европа изгуби устоите си, включително моралния си стълб (имам предвид християнството) и започна контраатака. Войната стана неизбежна, въпросът беше кога и къде. В същото време не бяха решавани глобалните проблеми за климата, енергетиката, миграцията, неравенството. Дойде ситуацията с ковид. Той беше използван като знаме на войната в продължение на две години“, разказа Митрофанова.

„Ако говорим за България, то за периода си на членство в НАТО и ЕС, тя напълно се интегрира в западните структури и механизми. Получаваните от европейските структури блага, максимално създадоха на България поле да маневрира по ключови направления в руско-българските отношения“, каза още тя.

Митрофанова коментира и българската реакция на войната в Украйна – България е предприела рекорден брой неприятелски действия спрямо двустранните ни отношения, обърна внимание и на решението на НС от преди две седмици да окажем военно-техническа помощ на Украйна.

Тя изказа благодарност на „болшинството от българите“, които се отнасят позитивно към Русия. Цитира обаче и резултатите от последните избори, според които водещите партии не са ориентирани към Руската федерация и обобщи ситуацията като „безрадостна картина“.

Два пъти Русия е освобождавала България според Митрофанова – от турско робство и през 1944 г., когато ни окупира. Представи и статистика, че от първото освобождение в страната ни има 500 паметника, а от второто – 180.