Мохамед Халаф : Хамас поставят условия, които са нагли! Никой в Израел няма да позволи това!

0
86
mohamed halaf jurnalist jpg[1]
Журналистът Мохамед Халаф

„Хамас поставят условия, които да ги направят победители, а това няма да го позволи нито един ръководител или политик в Израел.“

Това мнение изрази пред БНР журналистът Мохамед Халаф и уточни:

„Исканията на Хамас са около 5000 – 6000 палестински затворници да бъдат освободени и то наведнъж с тотално прекратяване на войната. И оставянето на Хамас да ръководи Газа. Това не е приемливо, защото израелците – не само политиците и правителството, а и обикновените хора – вече са убедени, че няма да приемат никакво споразумение, в което да няма искане да бъдат разоръжени всички въоръжени групировки в Газа и на цялата територия, където управлява палестинската власт“, смята експертът.

Журналистът цитира проучване, проведено преди седмица в Израел, според което 59% от анкетираните вече не приемат създаването на две държави (Израел и Палестина), нито нормализиране на отношението между Израел и арабските страни. По думите му преди година повече от 60% от израелците са били готови да приемат признаването на палестинска държава.

Халаф е на мнение, че дори да бъдат освободени заложниците, които държи палестинската групировка Хамас, министър-председателят Бенямин Нетаняху няма да се откаже от провеждането на операцията в Рафах:

„Израел има информация, че има още 4 батальона от бойците на Хамас, които се намират в тунелите в този град. Има и сложна мрежа на тунели, които свързват различни региони в Газа с Египет, което отрича правителството в Кайро. Нетаняху няма да се откаже и ако до 11 март не бъдат освободени тези заложници, ще има мащабна операция срещу Хамас в търсене на заложниците, които се намират в тези тунели, и на ликвидиране на военните лидери на Хамас, които са в тунелите“, допълни той.

Специалистът бе категоричен, че дори да се постигне някакво споразумение, това няма да отмени операцията, защото Израел иска „тотално да премахне Хамас от всякаква роля“ в региона.


ADS