Кремъл гради окопи в окупираните територии! Полша праща танкове Леопард на Украйна!

0
16
768x4321 10
Източник : Нюз.бг

Руските военни са изградили повече от две хиляди километра отбранителни линии в зоната на специалната военна операция в Украйна, заяви началникът на инженерните войски на руските въоръжени сили Юрий Ставицкий.

„Извършва се мащабна работа за укрепване на районите с модерни укрития, землянки и бронирани покрития за защита на персонала. Общо досега са изградени над две хиляди километра отбранителни линии“, заяви той пред вестник „Красная звезда“ от руското министерство на отбраната.

Ставицки заяви, че в отбранителните работи участват военни инженери: те се занимават с разминиране на територии, изграждане на укрепления и пресичане на водни препятствия.

„По време на монтирането на прелезите водачите на понтони са монтирали повече от 20 моста, като използваха различни техники за монтаж, което значително намали времето, необходимо за моста като цяло. Това е от решаващо значение в условията на пряк контакт с врага, когато е необходимо бързо да се преместят частите през водна преграда„, каза Ставицки.

В същото време Полша може да изпрати танкове „Леопард 2“ на Украйна дори без одобрението на Германия за реекспорт. Това заяви полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски, цитиран от „Ройтерс“.

Изявлението му идва преди днешната ключова среща относно доставките на оръжия за Киев.

Варшава и други съюзници от НАТО настояват Берлин да им даде зелена светлина за изпращане на произведените в Германия танкове в Украйна на фона на все по-настоятелните молби на Киев за тежко въоръжение, което според него е от съществено значение в борбата срещу руската инвазия.

Това найв-вероятно ще е основната тема в разговорите между западните съюзници във военновъздушната база „Рамщайн“ в Германия по-късно днес.

„Не изключвам, че сме готови да предприемем такава стъпка“, заяви Яблонски пред частното радио RMF FM, имайки предвид възможността за изпращане на танкове в Украйна дори ако Германия се противопостави на този ход.

„В момента се опитваме да накараме Германия не само да се съгласи тези танкове да бъдат изпратени от Полша или други страни, но и самата тя да направи това“.