Константин Иванов: Слънчев бряг е туристическа „еко система“, за която трябва да се погрижи държавата!

0
14
IMG 3979

Константин Иванов е родом от Несебър. Ръководител е на отдел в голяма международна търговска верига и развива собствен бизнес проект. Завършил е магистратура Vlerick Business School (Белгия), специалност General Management. На тези избори е кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме Промяната“ в Бургаски избирателен район.

 Преди дни доскорошният вицепремиер и министър на финансите Асен Василев проведе среща с представители на туристическия бранш в Несебър. Какви проблеми, които пречат на предприемачите от тази сфера, му бяха посочени в тези разговори?

Срещата премина в положителен тон и с много фокусирани и ясно очертани проблеми. Сред присъстващите имаше лидери на мнение, успешни и уважавани хотелиери и туроператори. Както знаете, Слънчев бряг е най-големият туристически курорт на Балканите и през летните месеци доближава 500 000 летуващи. Като абсолютен приоритет беше определена инфраструктурата на комплекса.

Представителите на местния бизнес очакват държавата да посочи директно кой носи отговорността за поддръжката и стопанисването на комплекса. А тази тема е пренебрегвана от много правителства в миналото. Към това бяха добавени проблемите със сигурността на територията на курорта, както и работните визи за чужденци.

Как бихте обрисувал ефекта от тези нерешени проблеми върху местния туризъм?IMG 4021 4

Определено тези нерешени проблеми влияят негативно върху туризма. Дори по-правилно би било да се каже – влияят върху местния поминък. Жителите на община Несебър подобно на други морски общини се издържат основно от туризъм. Ако ние искаме да удължим туристическия сезон и да привлечем повече туристи, трябва спешно да се заемем с решаването на тези проблеми. Освен това слабо развитата инфраструктурата вреди на имиджа на курорта, респективно на страната като туристическа дестинация.

Хотелиерите и ресторантьорите поискаха повече сигурност и повече ред в Слънчев бряг…Къде виждате ролята на държавата в осигуряването на тези условия?

Държавата до голяма степен държи в свои ръце всички решения свързани със сигурността в комплекса. Тук естествено не става въпрос само за полиция или за нейното физическо присъствие. Курортният комплекс Слънчев бряг може да бъде разгледан като една еко-система и в този смисъл сигурността включва много повече от това.

Примерно наличието на лечебни заведения, лекари и линейки и спокойствието, че можете да разчитате на помощ, ако ви се случи нещо. Спокойствието е и в това,  че може да пуснете детето си за сладолед, без да се притеснявате, а вие самите може да се разходите, без да ви блъсне електромобил в пешеходна зона. Говорим за изграждане на система от правила и норми, които да осигуряват нормалната почивка на гостите и непрекъсваемост на тяхното приятно прекарване. Това ще гарантира развитието на местния туризъм, а оттам и поминъка на хората.

Вие лично бихте ли посочил още някой „препъни камък“ пред туристическия бранш в Несебър и Слънчев бряг, останал скрит и неразрешен през годините?

Бизнес средата. Подобряването на бизнес средата е от изключителна важност. Според мен правителството и община Несебър трябва да работят заедно и много усилено в посока олекотяване на правенето на бизнес. Посоката е да премахнем всякакви административни пречки, разрешителни, входящи номера, бележки и декларации от пътя на хората, които поемат инициатива. Предприемачите са хората, които създават добавена стойност и поминък в регионите. Те създават работни места и ако ние ги съсипваме от проверки, инспекции, актове и предписания, те ще хабят енергия в избягване на правила,  вместо да се фокусират върху работата си.

Присъствието ви на срещата показва, че вие не сте обикновен организатор или модератор на събитието, а човек, който осъществява директна връзка между евентуалния бъдещ кабинет на „Продължаваме Промяната“ и местната власт. Какво лично вие бихте настоявал като народен представител да се случи като промяна, която засяга директно Несебър, Слънчев бряг и населените места в общината?

Проблемите на туризма са комплексни и изискват обстоен анализ. В качеството ми на народен представител бих работил за подобряване комуникацията между бизнеса, община Несебър и държавната администрация в частност Слънчев бряг АД.

За начало бих инициирал кръгла маса, на която да бъдат разгледани проблемите на туризма и да бъдат обсъдени техните възможни решения. Проблемите на туризма са далеч по-дълбоки и е редно да им се обърне специално внимание. Трябва да се започне от подобряване на инфраструктурата, от подобряване общата визия на к.к. Слънчев бряг и трябва да се помисли за удължаването на туристическия сезон. Община Несебър предлага отлични условия за развитието на различни видове туризъм – културен, религиозен или конферентен.

Туризмът трябва да е основен приоритет на правителството. Неговото ресурсно обезпечение зависи от волята на политиците. Като пример веднага мога да дам олекотяването на режима за издаване на работни визи за чужденци. Темата е ключова за нормалното функциониране на бизнеса, в последствие тази практика може да се приложи и в страната.

Доколко изпълними ви изглеждат намеренията на държавата да потърси партньорство с туристическия бранш, за да се удължи и разшири туристическия сезон в Несебър и в Слънчев бряг?

Изпълняването на тези намерения за мен са по-скоро задължителни. Контрол на строителството в летния сезон, субсидиране на полети или подписване на договори за сътрудничество за нови дестинации, участия в туристически борси – това са само някои от мерките, които ще благоприятстват бранша.

Самолетните полети от Бургас към различни дестинации с редки изключения буквално спират в края на септември…какво би мотивирало авиокомпаниите да поддържат редовни полети извън летния сезон?

Интересът към дадена дестинация ще създаде интерес и от страна на авиокомпаниите. Ако ние се погрижим за нашия продукт и той стане интересен за чужденците, тогава ще се намерят и авиокомпании, които да осигуряват транспорт в месеците извън лятото. Защо в момента няма полети от Белград и Скопие? Това е въпрос, на който ние трябва да си дадем отговор и то максимално бързо.

Колко важна е автомагистрала „Черно море“ за Несебър и Слънчев бряг?

Темата с трафика в община Несебър през лятото е ключова. В миналото много често се случваше пътя от Бургас или летище Сарафово до Слънчев бряг да отнема повече от час. В момента цялото задръстване се е преместило на входа на Несебър, защото там уширението на пътя свършва. В летните месеци пътуването между Несебър и Слънчев бряг може да отнеме 50 минути.

Представете си сега, че вие имате ресторант и трябва да отидете за стока до някой склад? При подобен трафик само мисълта за пътуване или зареждане на стока ви смазва.

Нека започнем с малките стъпки. Инфраструктурата в общината трябва да бъде сред приоритетите на новото правителство. Трябва много бързо да се започне с разширяване на пътя между разклона за Несебър и разклона за Кошарица. В същото време да се направи ремонт на Дюлинския проход, което да позволи ремонт на пътя Бургас-Варна.

Относно магистралата – основната част ще бъде между Бургас и Варна, което я прави ключов проект за общините, които пресича. Свързвайки Малко Търново с Дуранкулак, тази магистрала ще се явява коридор север-юг по нашето крайбрежие и основна пътна артерия.

Като комбинираме всички изброени по-горе подобрения в инфраструктурата, ще получим една наистина благоприятна за придвижване среда.

Защо хората от община Несебър да гласуват за „Продължаваме Промяната“…какво гарантирано ще промените в живота на местните хора?

Както стана ясно на срещата с Асен Василев – местните хора ще ме държат лично отговорен за решаването на очертаните проблеми. За мен това е ясен знак за кого трябва да се гласува – адресираш проблем, посочваш човек, който се грижи той да бъде решен и го държиш отговорен.

Моята задача е да поставя развитието на морските общини сред националните приоритети. Гласувайте с бюлетина № 9, преференция 106.