Колко струва Коледа у нас и в други части на Европа?

0
30
0000514391 article21
Източник : Днес.бг

Все по-малко време остава до Коледа и докато децата чакат подаръци от Добрият старец, то техните възрастни близки пресмятат колко ще излезе прачничната трапеза. Тя струва различно из отделните части на Европа, показва проверка на Нова тв.

В Ница българският магазин е само един  и е сигурно място, че в него има всичко необходимо, за да направят сънародниците ни празниците автентични, макар и далече от дома.

„За съжаление, тази година, вследствие на вдигането на цените и енергийната криза, нещата не са същите. Въпреки всичко, всяка седмица гледаме да компенсираме новите цени по някакъв начин, за да няма чувствителна промяна и хората да могат да пазаруват спокойно и за имат щастливи празници“, коментира  пред Нова тв Христо Колев – собственик на магазина.

Проверка показва, че за 34 евро могат да се закупят най-необходимите продукти за празничната трапеза – яйца, брашно, свинско месо, сирене, вино и туршия.

В българския магазин в Лондон известен готвач разработва меню за 10 паунда за 6 души. Така на практика вечеря в страната на Елизабет Втора може да излезе малко над 20 лева, което със сигурност е по джоба на българския пенсионер. Заради скока на случаите на Омикрон в страната, много българи остават за празниците в Англия.

Затова пък Коледната трапеза в Монтана излиза поне 30 лева, показва проверка. Оказва се изненадващо, че в България 30 лева е най-евтината оферта.

В същото време председателят на Държавнаат комисия по стоковите борси и тържища в България Владимир Иванов обясни, че потребителската кошница в страната е поскъпнала с 11 лв. спрямо миналата година.

Той обясни, че продуктите, които задържат цената си, са свинското месо и оризът. Те ще ни струват точно толкова, колкото и през 2020 г.

„При захарта имахме едни доста стабилни цени дълъг период от време – сега поскъпването е с около 20%. При яйцата и пилешкото месо сме около 20%. При олиото поскъпването е над 45%. В случая – всичко сочеше, че трябва да има тенденция на спад, вследствие на добрата реколта, но кризата в енергийния пазар реши друго“, коментира Иванов.

Цените на всички продукти, освен свинското, са тръгнали нагоре. „При плодовете и зеленчуците няма някакви драстични изменения спрямо нивата от миналата година. Проблемът ще го усетим през пролетта на 2022 г.“, предупреди той.