Home Общество Кантарджиев : Разпространението на Омикрон у нас, ще е през януари!

Кантарджиев : Разпространението на Омикрон у нас, ще е през януари!

0
20
1578995249 str 21 prof d r todor kantardzhiev1
Източник : Фрогнюз

„Новият щам на коронавируса – Омикрон у нас ще влезе по празниците и през януари ще има епидемиологично разпространение“. Това заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести и настоящ консултант по ваксиниране към Столична Община проф. Тодор Кантарджиев.

Той посъветва хората, които се прибират от чужбина, или такива, които имат грипни симптоми, да не се събират с близките си.

„Много важно за Коледа е, ако някой го боли гърлото, киха или кашля, има грипни симптоми, да не се събира с хора. За повече безопасност същото важи и за хората, които скоро са се прибрали от чужбина“, препоръча експертът.

По думите му, и ваксинираните, и преболедувалите не са достатъчно добре защитени срещу този вариант на коронавируса. Затова, според проф. Кантарджиев, трябва да бъде поставена бустерна доза от ваксините, като за имунизираните с препарата на „Астра Зенека“ третата доза може да е РНК ваксина.

„“Тези, които са ваксинирани с Астра Зенека, по-лесно ги лови Омикрон. Те обаче, ако направят бустер с РНК ваксина като „Пфайзер“ или „Модерна“, ще имат 75-80% защита от боледуване. Ако имаш две дози „Пфайзер“ пък, си защитен около 40% от Омикрон. Но, ако имаш трета доза, защитата е към 70-80%“, обясни той.

По думите му в София гражданите ваксинирани са към 350-400 000. Половин милион или 700 000 били в контакт с вируса!