Къде е Алексей Навални? Крият тялото му от семейството!

0
223
A graffiti depicting jailed Russian opposition politician Alexei Navalny in St Petersburg
Нюз.бг

Семейството на Алексей Навални все още не знае къде се намира тялото на починалия и през целия вчерашен ден се опитва да го открие, но безуспешно. Федералната пенитенциарна служба обяви смъртта му предния ден, 16 февруари.

Според информация на „Новая газета“ тялото на критика на Кремъл Алексей Навални се съхранява в районната болница в град Салехард. Все още не е била извършена аутопсия. Изданието „Новая газета Европа“ съобщи това днес, 18 февруари, с позоваване на свои източници. Твърди се, че по тялото на починалия има и синини.

На роднините на Навални все още не е предоставен достъп до тялото на 47-годишния мъж.

Вчера следобед, 17 февруари, майката на Алексей Навални, Людмила и неговият адвокат Василий Дубков са пристигнали в колонията в Харп, където той излежаваше присъдата си. Оттам са ги изпратили в моргата в Салехард, където тялото е било транспортирано по искане на Следствения комитет за „изследвания“.

В Салехард обаче са отрекли тялото на Алексей Навални да е при тях. По телефона на адвоката са казали, че той е вече седмият, който звъни с това искане за този ден. В Салехард има само една морга, която е била затворена по това време.

Говорителят на Навалин Кира Ярмиш посочва, че в официалното уведомление, дадено на майката, е посочено, че смъртта на Навални е настъпила ва 16 февруари, 14.17 часа местно време. Съратниците на Навални искат трупът на Алексей Навални да бъде предаден веднага на семейството.

От Следствения комитет са заявили на сътрудниците на опозиционера, че все още установяват причината за смъртта на политика и няма да приключат разследването по-рано от следващата седмица.

Припомняме, че само преди два месеца, през декември 2023 г., въпросът „Къде е Алексей Навални?“ беше задаван отново – тогава, в продължение на повече от седмица, нямаше връзка с него, след което се разбра, че е преместен в наказателна колония в Ямало-Ненецкия регион, на около 1900 км от Москва.

И журналисти търсят тялото на Алексей Навални, който почина внезапно на 16 февруари. От „Медиазона“ са позвънили в отделението в Окръжната болница в Салехард, но след въпроса са им затворили телефона. Reuters се е свързал с моргата – но от там са отговорили, че тялото на Навални не е при тях.

Изданието Astra се е свързало с представители на бюрото по съдебно-медицински експертизи в Салехард, но от там са им казали, че не са приемали никакви починали от колонията и са ги отпратили към Следствения комитет.

Съратници на Навални след разговори именно със Следствения комитет на Русия свидетелстват, че от там няколко пъти са променяли версиите си за това какво се случва с тялото на починалия политзатворник.

Както казва Кира Ярмиш, на адвокат на Навални от Следствения комитет в Салехард на 17 февруари следобед е казано, че причината за смъртта на Навални не е установена и е „направено повторно хистологично изследване„. Вероятно резултатите от това изследване ще излязат следващата седмица.

Според Ярмиш е очевидно, че се лъже и се прави всичко, за да не предадат тялото.

След това, според Ярмиш, следователите казали на адвокатите, че проверката е приключила и експертите не са открили „престъпление“. После от Следствения комитет са заявили, че проверката все още продължава, и директно са казали, че до края на проверката тялото на Навални няма да бъде предадено на семейството.

Службата на Следствения комитет на Ямало-Ненецкия автономен окръг обяви предишния ден, на 16 февруари, че провежда процесуално разследване на смъртта на Навални. След първото такова съобщение, няма второ изявление.

 

Директорът на Фонда за борба с корупцията Иван Жданов обобщи случващото се така: „От колонията заявиха, че са заинтересовани да предадат тялото възможно най-скоро. Сега за Следствения комитет стана ясно, че те няма да предадат тялото. В същото време в моргите няма труп.“

Очевидно убийците искат да скрият следите си, затова не дават тялото на Алексей и го крият дори от майка му„, заявява екипът на Навални в социалните мрежи, настоявайки за незабавно освобождаване на тялото на опозиционера.

 


ADS