Кабинетът не оцеля при първия си вот на недоверие!

0
3
votnanedoverie bgnes1
Източник : Фрогнюз

Кабинетът на Кирил Петков не оцеля при първия си вот на недоверие.
В подкрепа на правителството гласуваха 116 депутати от ПП, БСП, ДБ.

За свалянето на Министерски съвет бяха 123 народни представители от ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“.

Вотът на недоверие беше внесен през миналата седмица от ГЕРБ. В мотивите си депутатите от партията на Бойко Борисов посочиха, че правителството се е провалило във финансово-икономическата политика.От ДПС, „Възраждане“ и ИТН обявиха, че подкрепят вота на недоверие.

Доскорошните партньори във управляващата коалиция ИТН смятат, че този кабинет не се справя със задачите си.

Разривът в коалицията настъпи заради разногласия в позицията на ПП и ИТН за ветото за РМС за ЕС.

Лидерът на ИТН обяви, че оттегля министрите си от кабинета, а след това стана ясно, че депутатите му застават на страната на ГЕРБ за вота на недоверие.

Депутатите от ИТН  гласуваха и за предсрочното освобождаване на председателя на НС Никола Минчев от ПП заедно с ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“.

Сега президентът Румен Радев е на ход.

Той след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група ПП, да състави правителство.

Кирил Петков вече обяви, че ще търси подкрепа за съставянето на нов кабинет.

Ако обаче в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3.