К. Нинова : Моделът трябва да се промени, за да тръгнем напред!

0
0000464163 article21
Снимка : БГНЕС

Моделът трябва да се промени, за да тръгне България напред и да се управлява с грижа за хората
Знаем кои са проблемите на българското общество и знаем как да ги решим.
Искаме да върнем доверието на хората в институциите и в изборния процес. Въпросът не е партиен, той е държавнически. Има недоверие към политическата класа и институциите, което ги делегитимира. Връщането на доверието у хората е държавнически въпрос.
Това заявих в ефира на bTV по повод инициираните от БСП срещи с извънпарламентарни формации и НПО-та за съгласуване на общи действия, осигуряващи честен вот на идващите парламентарни избори.
Има много примери за нарушения в изборния процес и това отблъсква хората от изборите. Ниската активност в изборния процес довежда до ниска легитимност и на избраните, а във време на криза е нужно да имаш силна подкрепа, за да предприемаш мерки.
Запитана дали имам съмнения в предстоящите избори, отговорих: Тези избори ще ги правят ГЕРБ. И дадох примери за груби нарушения на изборния процес от техни представители.
Решението на въпроса за намаляване на силата на купения и корпоративен вот е масово гласуване, висока активност.
Гласувайте, без страх, свободно, не се поддавайте на внушения, че е опасно да се гласува. И още повече на внушенията, че каквото и да случи, този вот е предрешен. Просто гласувайте за когото предпочитате, но гласувайте – това е изходът от купения, корпоративен, контролиран вот.
Високата активност е ключова за легитимност на изборите и институциите.
На въпрос на водещата за „анти-ГЕРБ” фронта, организиран от БСП, коментирах:
Подчинени на сериозната държавническа цел, като най-голямата опозиционна партия, поехме инициативата и подаваме ръка на всички, които искат, за гарантиране на честни избори.
Това е надпартийна цел. Всички трябва да се обединим за честността на изборите.
БСП има структури в цялата страна, а някои от извънпарламентарните партии, които се заявяват за промяна, нямат такива. БСП, като парламентарно представена партия, има също и членове в секционните избирателни комисии. Искаме да обединим нашите и техните възможности в името на демократичния, правовия ред, легитимността на институциите.
Припомних и предложенията на БСП, внесени днес за промяна в Изборния кодекс, сред които са видеонаблюдение – да се предава онлайн броенето на бюлетините и съставянето на протокола, и да се прави запис, който да бъде доказателство в съда при оспорване резултата от изборите. Другото предложение на партията е свързано с изчистване на „мъртвите души” от списъците, публичен регистър на избирателите и активна регистрация.
Важната тема е какво ще се случва след изборите. Нито една политическа партия, която претендира да влезе в парламента, досега не е сложила програма на масата. Ние сложихме – знаем кои са проблемите и знаем как да ги решим. Подчертах, че „Визия за България” е актуална – и най-вече принципът, заложен в нея за промяна на модела на управление.
Моделът трябва да се промени, за да тръгне България напред и да се управлява с грижа за хората.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук