ISW : С HIMARS започва повратен момент и трета фаза на войната!

0
236
768x4321 13
Източник : Нюз.бг

Американският институт за военни изследвания (ISW) обръща внимание тази сутрин, че украинските официални лица все по-често говорят за офанзивите, които провеждат в Херсонската област.

ISW отбелязва изявленията по темата на Серхий Хлан, съветник на ръководителя на администрацията на Херсонска област, и на президента Володимир Зеленски, които говорят за контранастъпление в южната част на страната, макар и без да дават подробности.voina himars31

От изявлението на Хлан не става ясно дали става дума за малки, продължаващи украински настъпления в Херсонска област или за по-широкообхватна контраофанзива. На 24 юли Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че украинските сили обстрелват руски транспортни съоръжения в Херсонска област, за да затруднят маневреността и логистичната подкрепа.

Обръщат внимание и на сведения от различни източници, според които украинците са успели да повредят и трите моста, водещи от левия бряг на Днепър към Херсон. На 24 юли те са ударили моста над язовира в Нова Каховка, а преди това са повредили Антоновския мост в самия Херсон.

Тази дейност съответства на подкрепа на активна контраофанзива или на създаване на условия за предстояща контраофанзива.

Освен това в доклада се казва, че украинските партизани са нанесли нов удар в Запорожка област – през нощта на 24 юли те са взривили железопътни релси на 30 км северно от Мелитопол, като по този начин са прекъснали снабдяването на руските части по железопътната линия.

ISW в обобщението обръща внимание и на анализ на „Московско обаждане“, публикуван в Telegram канала, според който пристигането на американските ракетни системи HIMARS е повратен момент във войната, началото на нейната трета фаза.

Тази публикация потвърждава предишни изявления на западни военни, че руската армия е принудена да търси различни начини за защита от HIMARS на бойното поле, включително камуфлаж и постоянни промени в разполагането на оборудването. „Тази тактика пречи на руската армия да организира масирана артилерийска подготовка, която използваше досега в тази война“, пише ISW.