ISW : Кремъл цели Западът да направи отстъпки по отношение украинската териториална цялост и суверенитет!

0
38
orig[1]
Дир.бг

Руските сили съсредоточават сили с неуточнена численост в западната Белгородска област близо до границата с Украйна, вероятно за да фиксират и привлекат украинските сили в района и да се подготвят за настъпателни операции, целящи да разширят руското предмостие в зоната на международната граница в Североизточна Украйна. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Западните официални лица продължават публично да обсъждат правото на Украйна да използва оръжия, предоставени от Запада, за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

Това става на фона на руските усилия да убедят Запада да продължи със самоналожените ограничения и да раздели единството на НАТО.

Полският министър на външните работи Радослав Сикорски заяви по време на интервю за The Guardian, публикувано на 25 май, че Полша подкрепя правото на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия и че Западът трябва да спре да „ограничава постоянно“ подкрепата си за Украйна.

Сикорски отбеляза, че Русия продължава да нанася удари по гражданска инфраструктура в Украйна и че Европа трябва да подобри способността си да „играе играта на ескалация… като държи Путин в неизвестност“.

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви на 26 май, че Украйна трябва да използва само оръжия, предоставени от Италия, на територията на Украйна, а германският канцлер Олаф Шолц заяви, че „няма причина“ да се отменят ограниченията на Запада върху използването от Украйна на западни оръжия за нанасяне на удари на територията на Русия, тъй като ограниченията на Германия „работят.

Председателят на постоянната делегация на Украйна в Парламентарната асамблея на НАТО Йехор Чернев намекна, че Белият дом преразглежда политиката си, ограничаваща възможностите на Украйна да нанася удари по цели в Русия с оръжия, предоставени от САЩ, което съответства на съобщението на New York Times от 22 май, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен настоява пред президента на САЩ Джо Байдън да отмени тези ограничения.

ISW продължава да оценява, че западните ограничения върху способността на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия са създали убежище в граничната зона на Русия, откъдето руските самолети могат да нанасят удари с плаващи бомби и ракети по украински позиции и където руските сили и техника могат свободно да се събират, преди да влязат в бой.


ADS