Христо Иванов : Шансовете за съставяне на кабинет нарастват!

0
32
hristo ivanov bgnes2341

Проведохме среща с мандатоносителите, които ни информираха за разговорите, които са провели досега. Непосредственият предмет на срещата беше евентуални промени в договоената програма, която бе създадена на етапа на първия мандат. От наша гледна точка това е втори опит за реализация на първия мандат. Стъпваме на всичко, което беше изработено и договорено в разговорите за първия мандат, посочи Иванов след консултациите с носителите на третия мандат – БСП.

„Ключовият въпрос е да се намери начин за постигане на баланс между ПП и ИТН“, заяви той.

„Има нужда страната да избегне тласкането й към избори. Много рискове има – и чисто политически, и в ситуацията с енергетияката и икономиката, а и здравеопазването, тъй като COVID параметрите скачат“, каза Христо Иванов и увери, че гледат на съставянето на правителство с третия мандат като на нещо, което трябва да бъде подкрепено.

„Наблюдаваме знаци, че нарастват шансовете в това отношение“, каза лидерът на ДБ и добави, че ще трябва да се даде малко повече време, за да протичането на тези процеси. „Търпение, професионализъм и може да успеем да имаме правителство с третия мандат, което ще бъде огромна новина за страната.“

Христо Иванов обаче каза, че ДБ ще дадат своята категорична подкрепа когато са напълно наясно каква е цялата конфигурация, предаде днес.бг.

„Това е мандат на посредника, а не на политическа формация, която формира свое правителство. И ако, както виждаме, мандатоносителят се придържа към тази формула, това ще бъде една база за подкрепа от ДБ, но това ще бъде решение, което ще бъде взето на база на определени критерии“, обяви Иванов.

Той подкрепя идеята премиерът да дойде от „Продължаваме промяната“. ДБ не са против кандидатирането на Асен Василев.