Евродепутатите с нов опит създаване на специален трибунал за руските военни престъпления!

0
383
768x4321 9
Източник : Нюз.бг

В резолюция членовете на Европейския парламент (ЕП) настояха руското политическо и военно ръководство да бъде подведено под отговорност за престъплението агресия срещу Украйна. Това съобщиха от ЕП.

Текстът беше приет с 472 гласа „за“, 19 гласа „против“ и 33 гласа „въздържал се“.

Според ЕП жестокостите, извършени от руските сили в Буча, Ирпин и много други украински градове, разкриват бруталността на агресивната война и подчертават значението на координираните международни действия за подвеждане под отговорност на отговорните лица съгласно международното право. Евродепутатите искат ЕС, в тясно сътрудничество с Украйна и международната общност, да настоява за създаването на специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Русия и нейните съюзници.

Създаването на подобен трибунал би запълнило вакуума в международното наказателно правосъдие и ще допълни усилията за разследване на Международния наказателен съд.

Макар да отбелязват, че точните условия на работа и състав на специалния трибунал предстои да бъдат определени, членовете на ЕП подчертават, че той трябва да има юрисдикция да разследва не само Владимир Путин и политическото и военното ръководство на Русия, но и Александър Лукашенко и неговите приближени в Беларус.

Подготвителната работа на ЕС по специалния трибунал следва да започне незабавно и да се съсредоточи върху установяването на договорености в сътрудничество с Украйна. Украинските и международните органи трябва да бъдат подкрепени при осигуряването на доказателства, които да бъдат използвани в бъдеще.

Парламентът е твърдо убеден, че създаването на трибунала ще изпрати много ясен сигнал както до руското общество, така и до международната общност, че президентът Путин и руското ръководство като цяло могат да бъдат осъдени за престъплението агресия, извършено в Украйна.

Припомняме, че опит за създаване на такъв трибунал имаше и в края на 2022 г., но той беше неуспешен.