Думам ти дъще…! ЕК е категорична – Тирана и Скопие са готови за ЕС!

0
10
skopie bgnes1
Източник : Фрогнюз

В стил “Думам ти дъще, сещай се снахо” от Европейската комисия посочиха, че Албания и Република Македония са готови за начало на преговорния процес за членство в ЕС. Сиреч – България да не се ослушва и да вдига ветото, което наложи върху преговорната рамка, защото Тирана и Скопие са изпълнили всички условия.

“Северна Македония и Албания са изпълнили условията, за да започнат преговори за членство в ЕС, следващите стъпки са в полето на държавите членки”, каза днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с посещението на българска делегация в Битоля и откриването на български културен център там.

“Ние продължаваме да насърчаваме Северна Македония и България да постигнат взаимноприемливи решения на отворените двустранни въпроси и се надяваме възможно най-бързо да видим началото на преговорния процес със Северна Македония и Албания“, допълни още той.

В момента българското вето пречи на Брюксел да изпълни най-големия си приоритет – разширяване на влиянието в региона Западни Балкани. Смята се, че това е особено необходимо в момент, в който напрежението между Русия и Запада е особено високо.

Българската страна обаче е категорична – позицията остава непроменена, а София настоява за правни гаранции за македонците с българско самосъзнание.“Засега в Брюксел няма нагласи за разделянето на Северна Македония и Албания по пътя им към еврочленство.

За нас ситуацията е много ясна – и Северна Македония, и Албания заслужават да вървят напред и очакваме с нетърпение преговорите да започнат възможно най-бързо“, каза още говорителят на ЕК.

Повод за този коментар е изразеното от Албания желание да тръгне сама по пътя си за членство в ЕС. Кандидатурите на Скопие и Тирана обаче вървят в комплект.