Директно от Лондон : Драконовски мерки на острова, кралицата напусна Бъкингам, а рафтовете се изпразниха!

0
1654
london big ben

Считано от понеделник вечерта Великобритания затяга  мерките срещу корона вируса. Множеството хора, които бяха излезли в парковете през предходните слънчеви дни бе определено като „егоистично“ от правителството.

Разрешава се напускане на дома по неотложни причини, ходене на работа, физически упражнения и тренировки, по медицински причини и пазаруване на хранителни продукти, но при спазване на дистанция от 2 метра. Забранява се събирането на повече от 2-ма души, които не са семейство. При неспазване на новите правила полицията ще има правото да налага глоби и да разпръсква събралите се хора.      Това става на фона на 335 починали от новия вирус.

Незабавно затварят библиотеките и фитнесите на открито, а парковете остават отворени за упражнения. Магазините, които не продават стоки от основна необходимост също трябва да затворят.90972816 1532789020220074 5664295654143295488 n1

Внимание : правителството забранява всички социални събития включително сватби, баптистки или други церемонии. Единственото изключение ще бъдат погребенията.

Тези нови и строги мерки ще важат за период от поне 3 седмици , ще се наблюдава резултата и евентуално може да се облекчат, ако се прецени.

Припомняме, че всички барове, ресторанти, кафенета, фитнес зали, театри, кина и училища затвориха врати. Изключение правят заведенията, които предлагат само храна и напитки за дома , а училищата остават отворени само за децата на ключови за иконимиката работници.

На възрастни хора, както и на такива със специфични заболявания вече са изпратени съобщения да се изолират за срок от поне 12 седмици.  Всички останали се съветват да не предприемат излишни пътувания и да ограничат контактите си.

Поради разредения график на метрото в Лондон през последната седмица  в час пик се наблюдава обратен ефект. Пътниците пътуват натъпкани като в консерва испазване на дистанция е невъзможно. Много бизнеси са затворени , а други такива работят от домовете си, но и голям брой работници трябва да използват публичния транспорт за да достигнат до работните си места.

Ето и какво се случи още през деня в Понеделник преди да бъдат наложени новите още по-строги мерки.

След като веригата за бързо хранене McDonal’s обяви , че ще затвори всичките си обекти на територията на Великобритания(до сега работеха само с опакована за дома храна) се извиха опашки от стотици автомобили и хора чакащи часове, за да си купят за последно любимите им бургери. Характерно за хората тук е, че дали поради забързания живот, неумението да готвят или друга причина, но масово се купува готова храна или се ходи на кръчми. Това е начинът на живот в Англия, но и икономиката е силна и хората имат средства за да си го позволят.90471255 241653086993838 7790166068932116480 n1

Магазините постепенно започват да наваксват със зареждането. Вече рафтовете не са изцяло опразнени след първите 2 часа след като се заредят сутрин. Храната отново свършва до вечерта, но до ранният следобед все още се намира пиле, риба , телешко и свинско.

Продуктите които продължават да липсват от рафтовете са яйца, брашно, тоалетна хартия, течен сапун, консерви.  И докато в големите вериги като sainsburys, tesco, asda, lidl тези основни продукти не се задържат много, то в някои по-скъпи магазини както и в турските, румънски и полски магазини има абсолютно от всичко. Традиционните хладилни рафтове за преоценена храна, която е с изтичащ срок на годност са празни. Храната просто не се „залежава“ през изминалата седмица.

Друг интересен момент е, че много аптеките са затрупани със заявки и приготвяне на лекарства и работят при спуснати ролетки и не допускат свободен достъп на граждани.89846248 2511300829185846 8691893984575881216 n1

За разлика от преди седмица, когато маски носеха само хора от азиатски произход, то сега и други прибягнаха към употребата им, но все още не се забелязва масово използване.

Животът на острова за сега е слънчев и спокоен , паника няма, кралицата се премести отново от Бъкингамския дворец в замъка в Уиндзор(Windsor), а поданиците й се опитват да продължат спокойно живота си в тази ненормална и извънредна обстановка.                                                              Директно от Лондон              Димитър Божидаров.

 

 


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук