Четвърта доза срещу COVID през есента препоръчва проф. Кантарджиев!

0
29
orig1 9
Източник : Фрогнюз

Щом няма нова ваксина срещу новите варианти, предлагам две неща – първо, всички възрастни хора, които не са ваксинирани, да го направят есента, а тези, които са ваксинирани и е минал период от 9-10 месеца от последната ваксинация да си слагат допълнително, препоръчва проф. Тодор Кантарджиев.

„Моля, сънародниците ни, които пътуват в чужбина, Западна Европа, където подобно на Гърция в момента има разпространение на новите варианти, да ползват маски по време на полета и особено на летищата.                                  Моля, хората, които се намират в Гърция, да спазват правилата, които изискват властите там. Когато се връщат от Гърция от курорт, да не се срещат няколко дни с хора тук“, призова той от ефира на БНР.

Кои варианти на COVID-19 се разпространяват в момента?

„Вчера един много добър епидемиолог Мария ван Керхов направи хубаво обзорно изказване, обяснявайки увеличението на случаите на коронавирус в тези летни месеци, особено в Европа. Обяснението, което тя даде е, че 50% от случаите са варианта на Омикрон ВА.2.

Това е по-предишният вариант, който започва да измества основния Омикрон, който се яви есента и беше характерен с много лесно предаване от човек на човек“, посочи проф. Кантарджиев.

„За съжаление новите варианти стават още по-лесно предаваеми, а 10-15% от общия брой случаи са вариантите 4 и 5, които са характерни за Европа. Те бяха пренесени от Латинска Америка“, добави той.

 

Налагат ли се специални мерки?

 

„Тези варианти все още не са дошли в нашата страна, но в момента, в който дойдат, трябва да сме научно обосновани. Да кажем, че тези нови варианти вече имат епидемично разпространение, за да може да се помисли за някакви мерки. Винаги, когато има възможност да се проветрява в градския транспорт, нека се прави. Времето е идеално и прозорците трябва да бъдат максимално отворени“, каза още специалистът.