Азербайджан е готов да подава газ за България по интерконектора с Гърция!

0
8
orig1 14
Източник : Дир.бг

Азербайджан очаква в най-скоро време да бъде завършено изграждането на интерконектора между България и Гърция, за да може българската страна да получава всички количества от договорения азерски природен газ. Това заяви на пресконференция министърът на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов, който е на посещение у нас по повод 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Байрамов се срещна с българския министър на външните работи Теодора Генчовска.

Той припомни, че Азербайджан ще доставя газ на България в продължение на 25 години, каквато е договорката между двете страни.

„България е един от трите получатели на азерски газ в Европа. Сигурни сме, че връзката с Гърция скоро ще бъде завършена и България ще започне да получава по нея азерски газ. Това ще даде голям принос за енергийната сигурност на страната ви в това непостоянно време“, заяви Байрамов.

И подчерта, че страната му и техните партньори са изпълнили своята част от договора за доставка на газ за България, Италия и Гърция, изграждайки Трансадриатическия коридор. По него газът е бил пуснат в последния ден на 2020 година.

„Но, за да стигне до вас този газ, трябва да бъде завършена връзката България-Гърция. Когато това стане, ние имаме готовност да започнем подаване на договорените количества в пълния им обем. Очакваме завършването на този интерконектор, вероятно през втората част на тази година“, обясни министър Байрамов.

По време на срещата в Министерството на външните работи Теодора Генчовска и Джейхун Байрамов са обсъдили войната в Украйна и засилването на икономическото сътрудничество, в което влиза и възстановяването на пряката авиолиния Баку – София – Баку. Страната ни е отправила покана за посещение към азербайджанския президент Илхам Алиев, стана ясно от изявлението на Теодора Генчовска.

От своя страна министър Джейхун Байрамов посочи доброто сътрудничество между държавите в областта на селското стопанство и информационните технологии, и допълни, че ще се работи за задълбочаването му.