Асен Василев : Ще обеднеят хората, които карат Майбаси, защото са получавали поръчки без конкурс!

0
18
asen vasilev alternativata1
Източник : БГНЕС.

Ще обеднеят хората, които карат Майбаси, защото са получавали поръчки без конкурс. Честно казано и до просешка тояга да стигнат, ако не могат да си спечелят конкурса, не мисля, че това ще е трагедия. Не трябва обаче да ги мислим много. Не ги виждам да тръгнат да ровят по кофите в скоро време за разлика от над 2 млн. пенсионери, половината от които в момента живеят под прага на официалния праг на бедността. Това каза пред „Алтернативата“ финансовият министър Асен Василев.

Според него злоупотребите с „ин хаус“ процедурите, които бяха разкрити преди дни, са много големи.

Тези пари не са паднали от небето, не ги е изработил г-н Борисов. Това са нашите пари – всеки от нас внася данъци всеки месец, като си купува хляб и кисело мляко плаща ДДС 20% и така се събират тези пари. Много е важно те да се харчат прозрачно и ефективно, а не да се раздават на определени фирми без обществени поръчки.

„Не са само „ин хаус“ поръчките. Имаме обществени поръчки, голяма част от които имат по един кандидат. Има общини, в които над 50% от обществените поръчки са с по един кандидат. И ако говорим за пътното строителство – „Автомагистрали“ са единият проблем, на АПИ тази година е имала 370 млн. предвиден бюджет за текущи ремонти на пътища, маркировки и т.н. Те са изхарчили горе-долу 2 млрд. и 800 млн. Говорил за 2,5 млрд. повече възлагане, което е по договори от 2019 г., има по договори от 2015 г., където със сигурност е нарушено законодателството. Този договор няма как да е в сила към момента. Има договори с лимит от 20 млн., по които тази година са възложени дейности за 180 млн. За такъв тип неефективно използване и течове говорим в държавата“, разкри Василев и добави, че става дума за огромни харчове.

От думите му стана ясно, че шефът на Агенция „Държавна финансова инспекция“ Георги Начев все още не се е появил. „Все още не сме го намерили, но изтече едномесечният срок с нотариус, така че съм щастлив да обявя, че от понеделник ще можем да имаме нов директор на Агенцията“, отбеляза Василев.

За искането на майката на Пеевски Ирена Кръстева да бъде премахната от списъка със санкционираните по „Магнитски“, Василев уточни, че в момента сигналът се проверява от НАП, ДАНС, има запитване и към чуждите служби.