Ако победим с над 10% мога да стана премиер! Бях мъж на годината, жена на годината, политик на годината, премиер – по три пъти всичко съм бил! 

0
94
orig[1]
Дир.бг

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заден за премиерското място, ако партията му спечели предсрочните избори, и постави условие – ако има разлика с останалите от над 10%. В противен случай смята, че неговата номинация ще донесе още по-голямо разединение.

„Няма ли отчетлива разлика, само ще катализираме още по-голямо разделение с моя кандидатура“, подчерта Борисов. И добави, че в ГЕРБ има много качествени хора, които стават за всичко. Борисов каза, че в личната си кариера вече е постигнал всичко. „Аз, като се захвана, нямам неизпълнено обещание. Всичко, което е могло да бъда, съм бил за личната си кариера. България беше в подем“, каза той.

„Бях мъж на годината, жена на годината, политик на годината, премиер – по три пъти всичко съм бил! Сиреч, ако не дойде някой насила от Банкя да ме извлече, да ме закара там … Отсега ви казвам – има ли над 10% разлика, тогава ще го мислим заедно. Ще свикаме един конгрес, ще преценяваме, но сега, дайте да не говорим тези работи“, настоя лидерът на ГЕРБ пред своите.

„Знам, че съм по-добър от тях. То да те е срам, че си бил премиер, главен секретар на МВР и кмет на София“, призна Борисов. „Връщам си се към времето на Пожарната, пожарникарите, това си е моето място. Всичко друго беше дискредитирано, да те е срам да кажеш, че си бил“, коментира той. И се пошегува, че премиер може да стане, само ако дойдат да го извлекат насила от Банкя.

Лидерът на ГЕРБ предупреди симпатизантите и членовете на партията да не изключват измами на изборите.

„Ала-балата може да изненада пак. Машините са в техните ръце и в техните фирми. Ние, колкото и да ни откраднат от гласовете, колкото и като на Терзиев, да му прелеят с машините, вълната в момента за нас е толкова силна, че ще победим, предполагам. Въпросът е какво правим после? Първо ни трябва отчетлива разлика. Второ, всичко, което е могло да бъда, съм бил за личната ми кариера.

„Не знам какво лошо съм им направил на колегите, че искат да ми го причинят“, коментира той на предизборна среща в Града на люляците, след като „премиер“ го нарекоха съпартийците му Николай Нанков, Младен Маринов, Тома Биков, евродепутатът Андрей Ковачев и бившият председател на НС Росен Желязков.

В същото време Борисов не скри каква е нагласата в партията му. „Колкото и да мисля държавнически как съединението да направи силата, просто ГЕРБ е готова с всички други, само да не са ПП“, каза Борисов.

Той констатира още, че със скандала със записите за кеша ПП-ДБ са провалили възможността БСП да им станат бъдещ партньор, защото ако се случи, то от ГЕРБ всеки ден ще им го напомнят. И призна, че е искал да им прати „хабер“ да се смирят малко в кампанията, но от днес нататък повече няма да го прави.

„И колегите от ПП-ДБ да забравят, че съм мислил за тях държавнически. Те се готвят да бъдат опозиция отсега. Ако Ники трябва да пътува, трябва да е през ГЕРБ. Само че ГЕРБ не дава вече – значи няма да пътува. БСП, ако се хванат да управляват с тях, всеки ден ще говорим за кеш потоците“, предупреди Борисов.

И коментира изказване на представителка на ПП-ДБ по адрес на ГЕРБ. „И действително го чух – как за 10 месеца те свършили повече, отколкото Борисов за 12 г. Как го свършихте с 30 депутати? Как сами го свършихте? В пъти по-скъпо строим. „Хемус“ все някога ще стане, но ще е скъпа. Парите ги няма, парите заминаха и българите трябва да понесем всичко, което сме сътворили“, предупреди той в коментар на изказване на кандидатите на ПП-ДБ.

Борисов упрекна жителите на региона, че не са протестирали за спрения строеж на автомагистрала „Хемус“, както са го направили миньорите от Мини Марица-Изток и НС гласува за тях 1,2 милиарда лева за 4 години. „Хората в Ловеч виждат, че „Хемус“ я няма, Плевен – Ловеч стои на чакъл, така, както я оставихме, а това, че са смирени, си е техен проблем. Това, ако беше население, което иска да има „Хемус“, още на втория месец ще затвори пътищата, както направиха миньорите“, направи сравнението Борисов.

„Милиардите ви вече са загубени в Брюксел, това за вас е нормално. Говорят глупости за нас три години, милиардите през това време изчезнаха, не бяха усвоени. Три години безвремие“, констатира лидерът на ГЕРБ.

Борисов напомни, че ЕНП е европейското семейство, което може да решава проблемите на българите, а Урсула фон дер Лайен е кандидатът за председател на ЕК, зад когото застава ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ изрази притеснението си в европейски план от надигането на крайната десница в Европа. Според него това се дължи само на нелегалната миграция, с която България по негово време се е справила и я е свела до нулата.

„След три години Европа пак се тресе, хората се уплашиха в Австрия, Холандия, Германия, крайнодесните растат само заради това, защото никой не може да ме убеди, че Австрия не е добро място за живеене. Само заради нелегалната миграция“, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Магистралите са кръвоносната система на всяка държава. Без „Хемус“ няма как да се развива и Северна България. Кой е виновен за това? Промяната не означава към добро. Може да означава и провал. Провалиха инфраструктурните проекти, провалиха и европейското финансиране“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.

И припомни, че когато Борисов е бил премиер, е договорил почти 60 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост, а сега имаме само 2,3,4% усвояване на средствата. Според Младен Маринов три години експерименти са много и никой повече не може да довери публичните средства на Асен Василев, а Николай Нанков припомни как нищо не е станало със завода за електромобили в Ловеч.


ADS