Борис Джонсън : Войната в Украйна разкри „историческата глупост“ на Путин!

0
492
768x4321 1
Източник : Нюз.бг

Украинските войски ще победят руските сили и страната ще бъде „освободена“ от окупаторите. Това заяви британският премиер Борис Джонсън пред украинския парламент, подчертавайки, че това е битка на „доброто срещу злото“, съобщава „Скай Нюз“.

Министър-председателят на Обединеното кралство, който стана първият световен лидер, който се обърна към украинските депутати след нахлуването на Русия в края на февруари, посочи, че Украйна е доказала, че военните експерти „напълно грешат“.

Във видео обръщение пред Върховната Рада Джонсън изтъкна, че „така наречената непреодолима сила на военната машина на Путин се е разбила върху непоклатимия украински патриотизъм“.

Той допълни, че войната е разкрила „историческата глупост“ на Путин – „гигантската грешка, която може да направи само автократ“.

„Когато лидер управлява чрез страх, фалшифицира избори, затваря критици, заглушава медиите и слуша само подхалисти, когато няма ограничение на властта му – тогава той допуска катастрофални грешки„, обобщи премиерът.

По негови думи свободните медии, върховенството на закона, свободните избори и стабилният парламент са „най-добрата защита срещу опасностите на произволната власт“.

Конфликтът е „най-добрият час за Украйна“, изтъкна Джонсън.

Вашите деца и внуци ще кажат, че украинците са научили света, че грубата сила на агресора не струва нищо пред моралната сила на народ, решен да бъде свободен, заяви той на украинските депутати.

В обръщението си той обяви още 300 милиона британски лири военна помощ за Украйна. Тя включва радарна система с противобатерии, тежкотоварни дронове, оборудване за заглушаване на GPS и хиляди устройства за нощно виждане.

През следващите седмици Обединеното кралство ще изпрати противокорабни ракети „Бримстоун“, противовъздушни системи „Стормър“ и бронирани превозни средства за евакуация на цивилни, обеща Джонсън.


ADS