К. Петков : Зеленски поиска от нас не оръжия а ремонт на стара военна техника!

0
436
1651163303817431
Източник : Дир.бг

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от нас не оръжия, а ремонт на стара военна техника. Те имат нужда от това.

Това заяви премиерът Кирил Петков в студиото на „120 минути“ по bTV. Той уточни, че ще бъде предложено в парламента гласуване за военно техническа помощ.

„Зеленски ме помоли – имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия, възможно ли е да ги изпратим в България да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете“, обясни премиерът.

„Човекът ме помоли за нещо съвсем конкретно, не военна помощ – той каза: „Имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия. Възможно ли е да ги изпратим до България, да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете“. Това е всъщност точната дефиниция на военно-техническа помощ, обясни премиерът.

Става въпрос за ремонт на оръжие, което той вече използва, но е старо, каза още премиерът. По думите му „Терем“ и „Авионамс“ имат специализацията да ремонтират точно такова оръжие. Освен това те нямат работа  в момента и им е необходима глътка въздух.

„Президентът Зеленски и украинското правителство сега получават оръжия от много страни като военна помощ – от САЩ, Германия, Франция, Полша, Чехия, получават от всякъде, и те са модерни оръжия, които им дават шанс, въпреки много по-малката армия, да отстоят позициите си.

България не е с най-голямата и силна армия в света, но това, което ние имаме, което е много ценно за тях, и сме едни от малкото в региона, е възможности да поправяме руска техника. Реално повечето техни заводи са унищожени“, добави Кирил Петков.

В Народното събрание ще бъде предложено да се гласува военно техническа помощ.


ADS