Румен Радев : Служебният кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намираме!

0
453
991 ratio rumen radev1
Източник : Нюз.бг

Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция и аз не бягам от тази отговорност. Винаги съм се водил от критериите за компетентност и професионализъм и отговорност за бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри, без оглед на техните политическите пристрастия. Това заяви пред Българското национално радио президентът Румен Радев.

„Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми – финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност“, коментира още той.

Според държавния глава този служебен кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България: „45-ото Народно събрание показа точно тази безпътица. Това, което се случи в 45 парламент е урок за всички партии“, уточни той. За него най-важното било да постигне баланс между професионализъм, отдаденост и отговорност. По думите му това е кабинет на демократичното единодействие.

Румен Радев изказа опасение, че може да се стигне до трети парламентарни избори тази година: „Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент.

Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции. Народното събрание е контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на г-н Бойко Борисов“.


ADS