ПОЗИЦИЯ – ОБРЪЩЕНИЕ на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

0
469
tolerantnost

По повод подета негативна кампания срещу предложението градското пространство между улиците „Александровска“, „Алеко Богориди“ и „Генерал Лермонтов“ да се именува   „Толерантност”, гласувано от общинския съвет в Бургас на 26-ти февруари 2019 г.

Решението на Общинския съвет в Бургас да бъде създаден площад “Толерантност” е един изключително мъдър и далновиден акт в исторически план за оздравяване и възстановяване на поразената морална и ценностна система на българския народ през последните тежки десетилетия. Инициаторите на това предложение приветстват бургаските съветници, които с огромно мнозинство от 38 души срещу 3-ма и 1 въздържал се, утвърдиха това високохуманно послание, което да пренесе през времето един от основните добродетели на българския народ от предците към бъдещите поколения.

За съжаление, някои от несъгласните с решението подеха съвсем умишлена и изкуствена негативна кампания, целяща изопачаването и омърсяването на светлата идея и нейните цели. В социалните мрежи и някои интернет издания се появиха коментари и мнения, които нямат нищо общо с фактите и истината, но по принципа на разпространението на фалшивите новини заблуждават дълбоко и предизвикват напълно неистинска картина в съзнанието на непредубедените читатели. Именно поради тази причина се налага ЦЕБС “Алеф” да излезе с ясна позиция и от името на Инициативния комитет, който е внесъл предложението за именуването на пл. Толерантност пред обществеността в Бургас и страната. Разясненията, които правим, не са нещо ново, а са многократно изразявани от вносителите в официалните мотиви към предложението и по време на общественото обсъждане. Позволяваме си да ги обобщим и да ги повторим пак не заради желание да занимаваме и да натрапваме на публиката собствените си възгледи, а от единствения стремеж истината да не бъде изопачавана и заменена от заблуди, лъжи, откровена пропаганда и език на омразата.

Без да влизаме в детайлите на негативната кампания припомняме, че предложението за именуването на площта между улиците “Богориди”, “Лермонтова” и “Александровска” в гр. Бургас бе внесено от Инициативен комитет още на 22.01.2019 г. с вх.№ 57-00-37 в деловодството на Община Бургас. Идеята беше изложена пред ръководството на Общината доста преди да бъде официално входирана, защото беше нужно първо да се сондира общественото мнение и да се съберат подписите на Инициативния комитет.

Съображенията са, че това централно градско пространство от десетилетия след разрушаването на един цял квартал за строежа на х-л “България” през 1973 г. стои безименно и не е имало никаква идея или предложение досега за неговото именуване.

Думата “толерантност” е от латински произход и е приела международна употреба, като много други думи в съвременността ни. Тя не може да се счита натрапена чуждица от тази гледна точка. Нейните аналогии от българска семантична гледна точка са: “търпимост”, “поносимост”, “човещина”. Нито една от тях обаче, за съжаление, не може да изрази общата същност и смислов заряд на думата “толерантност”. Което важи и за други важни понятия в езика и живота ни, които нямат подходящ лексикален аналог, като например “солидарност”, „демокрация”, „република”.

В обществения инициативен комитет влизат с имената си видни личности и почетни граждани на Бургас като автора на Символа на Бургас – Бургаския мостик, проф. арх. Тодор Кръстев – почтен председател на “Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места” ICOMOS България, поета и писател Недялко Йорданов, композитора Стефан Диомов, режисьора Камен Калев, адвоката Иво Баев, художника – реставратор Климент Атанасов, поета Борис Бухчев, журналиста Асен Йорданов и др.

В Инициативния комитет са се включили с подписите и контактите си над 50 изявени граждани на Бургас.


ADS