Ким и Путин се срещат през септември!

0
306
0000408721 article2[1]
Нюз.бг

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун планира да пътува до Русия този месец, за да се срещне с президента Владимир Путин. Това съобщава New York Times, като цитира свои източници.

Двамата ще обсъдят възможността за доставка на Русия на повече оръжия за нейната война в Украйна и друго военно сътрудничество.

Отбелязва се, че това ще е рядко пътуване в чужбина за Ким. Той ще пътува от Пхенян, столицата на Северна Корея, вероятно с брониран влак, до Владивосток, на тихоокеанското крайбрежие на Русия, където ще се срещне с Путин, казаха официални лица. Ким може да отиде в Москва, но това не е сигурно.

По-рано в понеделник руският министър на отбраната Сергей Шойгу коментира в понеделник, че Русия обмисля провеждането на военни учения със Северна Корея.

„Ние обсъждаме с всички участващи страни. Има смисъл… в края на краищата те са съседни държави. Нашето сътрудничество се простира отвъд обикновените учения с нашите китайски колеги. Ние също провеждаме съвместни патрули“, каза Шойгу в отговор на репортерски въпроси на пресконференция.

По-рано Южна Корея съобщи, че руският министър на отбраната е направил предложение по време на неотдавнашното си посещение в Пхенян, където е предложил провеждането на тристранни съвместни военни учения с Китай.

Припомняме, че в края на август САЩ изразиха загриженост, че преговорите за въоръжаване между Русия и Северна Корея напредват активно.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби тогава заяви на брифинг, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу се е опитал да убеди Пхенян да продаде артилерийски боеприпаси на Русия по време на посещението си в Северна Корея.

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун си размениха писма, в които обещаха да разширят сътрудничеството си. Съединените щати разполагат с разузнавателни данни, според които друга група руски служители е пътувала до Пхенян след посещението на министъра на отбраната.

Вашингтон и преди е предупреждавал, че Северна Корея може да предостави повече оръжия на Русия, чиито войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. Това е война, на която остро се противопоставят Съединените щати и европейските им съюзници, а Москва я нарича „специална военна операция“.


ADS