KFC, McDonald’s, Volkswagen, Mercedes…и други световни марки окончателно напуснаха Русия!

0
528
768x432[1]
Източник : Дир.бг

В един ден, на 25 април, от Русия дойдоха вести за окончателна раздяла с емблематiчни марки – KFC, Volkswagen, Mercedes…

След ребрандиране, първият ресторант Rostic’s отвори врати в Москва на мястото на бившия KFC. Намира се в близост до метростанция Маяковская.768x432[3]

По-рано този месец американската верига за бързо хранене KFC Yum! Brands сключи сделка за продажба на свързани с KFC активи в Русия на един от своите местни франчайзополучатели, компанията Smart Service на Константин Котов и Андрей Осколков. Едно от условията на споразумението беше ребрандирането на ресторантите, които бяха поети от новия собственик на ресторантите, отбеляза Газета.ру.

Сделката включва и продажбата на всички руски ресторанти KFC, операционната система, както и правата върху основния франчайз и търговска марка на марката Rostic’s. В същото време, съгласно условията на сделката за покупко-продажба, Smart Service се ангажира да запази работните места на всички служители на компанията.kfc[1]

Веригата ресторанти Rostic’s, която ще отвори врати на мястото на част от заведенията на KFC, няма да може да използва имената „Twister“ и „Boxmaster“ в менюто, тъй като те са запазени марки на Yum! Brands. Вместо тях се предвижда в менюто на Rostic да се използват други маркови артикули – „Chef-roll“ и „Rostmaster“, пише Константин Котов, съсобственик на компанията Smart Service.

Volkswagen предава на Avilon

Утвърдени са основните параметри за продажбата на завода на Volkswagen в Калуга на дилърския холдинг Avilon, съобщава ТАСС, като се позова на Денис Мантуров, вицепремиер и министър на промишлеността и търговията.

„(Правителствената) комисия вече мина. Съответно параметрите са одобрени и се приключва със сделката между Avilon и Volkswagen“, цитира агенцията Мантуров.

Avilon ще работи с партньори, с които ще организира производство в завода, допълни министърът, цитиран от Газета.ру.

В средата на март главният изпълнителен директор на Volkswagen Оливър Блуме каза, че компанията ще обяви продажбата на своя завод в Калуга до няколко седмици.

По-рано „Ведомости“ съобщи, че правителствената комисия е одобрила продажбата на завода.

И Mercedes разпродаде

Компанията Avtodom обяви на 25 април, че е приключила сделката за закупуване на руските активи на Mercedes-Benz, съобщи Коммерсант. По-рано германските медии писаха, че Mercedes, според условията на споразумението, има право да изкупи обратно руски активи, в случай че санкциите срещу Руската федерация бъдат отменени.

„Avtodom получи правото да извършва поддръжка на автомобили Mercedes-Benz, продавани на руския пазар, включително гаранционна и следгаранционна поддръжка, да възобнови работата на руските компании и доставката на резервни части от централния склад“, се казва в съобщение на компанията.zx1278 3415131[1]

На 19 април Интерфакс, позовавайки се на данни от Единния държавен регистър на юридическите лица, съобщи, че Avtodom е станал собственик на 100% от капитала на редица юридически лица, които управляват руските активи на Mercedes-Benz. Сред тях са компаниите Mercedes-Benz Manufacturing Rus (управлява завода на Mercedes край Москва) и Mercedes-Benz Capital Rus (занимава се с лизинг, факторинг и автомобилно застраховане). Avtodom уточни, че е получил контрол и върху редица компании – Mercedes-Benz Rus (официален дистрибутор в Руската федерация), Mercedes-Benz Bank Rus и Mercedes-Benz Financial Services Rus.

Според германското издание Handelsblatt Mercedes-Benz е получила опция за обратно изкупуване на активите си в Руската федерация в случай на премахване на санкциите при договарянето на сделката за продажбата им на Avtodom.

В края на ноември 2022 г. Mercedes официално обяви оттеглянето си от руския пазар и обяви планове да продаде активите си в страната на Avtodom.

През август 2022 г. Avtodom съобщи за преговори с китайски автомобилни производители за ексклузивно разпространение на нови марки в Русия. Денис Мантуров тогава заяви, че заводът на Mercedes край Москва най-вероятно ще произвежда автомобили.


ADS