С техника за милиарди зърнарите ще протестират!!!

0
548
782d3d9ad920413cac974a22191843051
С техника за милиарди зърнарите ще протестират!

Гневни зърнопроизводителите се заканиха да блокират границите заради вноса на зърно от замърсени райони на Украйна без фитосанитарен контрол. Те ще подкарат тракторите си и по улиците на София, ако исканията им не бъдат изпълнени. Пред Нова телевизия председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов дори намекна, че протестът им вече няма да е мирен.

„Положението е много сериозно. Прагът на търпение е минат. Хората не могат да продължат да развиват бизнеса си. Пазарът е замрял, а складовете са пълни с вносен слънчоглед, чийто произход не е ясен“, добави той.

„Без надежден фитосанитарен контрол не знаем какво зърно влиза и как се смесва то с българското. Този продукт излиза на пазара. Знаете, че в Украйна се води война. Има замърсени райони там. Когато поискахме да се вземат проби, се оказа, че България няма акредитирани държавни лаборатории“, подчерта Костадинов.

 

„Сега сме в подготовка за есенна кампания, за купуване на торове, за обработка на почвата, но липсват средства, защото няма продажби. Хората изнемогват. Протестът ония ден беше мирен. Това бе едно предупреждение към политиците.
България излезе с позиция на Съвета на министрите, уведомихме Европа за проблема, но нещата не се ли оправят, излизаме на протест и то по границите и в София“, каза още той.

Зърнопроизводители от месеци обвиняват държавата, че не защитава по никакъв начин българската продукция. Повод за това стана безмитния внос на украинско зърно.

Междувременно стана известно, че и зеленчукопроизводители са заплашени от масови фалити. Заради високите цени на газа и енергията, поскъпването на торовете, които се внасят основно от Украйна, голяма част от тях се отказват от бизнеса си.

Кореспондентът на Нова телевизия от Русе Наталия Йорданова предупреди, че е много вероятно да останем без ранни български зеленчуци. Тя разкри, че оранжериите край Мартен  следващата година ще останат празни. Собствениците им обявиха, че няма да засеят семена за следваща реколта и една от причините за това е липсата на пазари за реализиране на продукцията, която е с прекалено висока себестойност заради надутите цени на горивата и на торовете.

Повечето растения и в момента не се берат.

„Ще си изкарам годината и мисля да приключвам“, споделя Иван от Мартен.

Земеделецът разказва, че токът, който му трябва за залагане на разсадите и цените на препаратите за растителна защита, са много скъпи.

Цените на отглежданите от него домати и краставици не са се увеличавали от години. Вносът на зеленчуци и плодове също подбивал пазара за местните производители. Нямало пазар за реализация на малките производители. Затова част от насажденията в оранжерията стоят на корените и вече загниват.

Вероятно през зимата няма да има зеленчуци, а през пролетта хора като Иван няма да засадят оранжериите си и ще си търсят нова работа.


ADS