За F-16: Лобизъм , угаждане, или защита на националната сигурност!

0
419
deputati v parlamenta
снимка : архив Булфото Източник : Днес.бг

Обвинения в лобизъм, нагаждане, угодничество, предателство на националните интереси белязаха началото на дебата на законотворците, които трябва да одобрят започването на преговори със САЩ за купуването на нови изтребители F-16V Block 70 и да се допуснат „отклонения“ от досегашните български изисквания.

Категорична позиция в подкрепа на даването на мандат на кабинета за преговори за сключване на сделката заявиха единствено от ГЕРБ, ДПС и ВМРО.
Според управляващата партия решението трябва да бъде взето, защото е в интерес на националната сигурност.

За ДПС пък става дума не само за купуване на нови самолети за армията ни, ами за защита на сигурността на страната.

„От 30 години ние поддържаме евроатлантическата ориентация на страната и когато става въпрос за националната сигурност популизмът няма място“ , отсече лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Той обаче нападна ГЕРБ, че до вчера са имали една позиция, а днес вече смятат, че решението за новите изтребители е стратегическо за националната ни сигурност.

Милен Михов от ВМРО категорично защити нуждата от нова техника за военните пилоти.

„Ако сега не вземем решение за купуването на нов самолет след година и половина пак ще водим този дебат, а и ще изхарчим много пари за поддръжка на старата техника, защото авиацията трябва да лети, след година и половина същите тези държави ще ни предложат същите самолети, но на много по-високи цени, така че сега откровено и честно трябва да кажем тук, че даваме мандат на правителството, което да реши три основни въпроса – този за цената, за сроковете на доставка и за начините на плащане“, коментира той.

Според него, след като България е добър партньор в НАТО, трябва да очаква същото и от останалите страни в Алианса.

„Обвиняват ни, че даваме пари за оръжия, а не за социални пенсии и помощи, но историята е доказала, че няма социална държава, ако тя не е силна, силата е богатството, за да сме силни трябва да сме имаме модерна армия“, отсече Михов.

За лидера на НФСБ Валери Симеонов, партньор на ВМРО в малката коалиция във властта, нещата стоят по съвсем различен начин.

Той отсече, че неговите депутати ще гласуват категорично против решението.

Според него то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство.ф 16

Освен това се нарушавал парламентаризмът на страната и тя вече се превръщала в нещо доста по-различно от парламентарна република.

„Явно е желанието да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание, когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително и срамно“, обвини той управляващите.

Симеонов е категоричен, че не трябва да се нарушават определените в първоначалното решение цена и технически параметри на инвестиционното предложение.

„Ако това бъде спазено НФСБ ще подкрепи предложението за преговори със САЩ“, уточни все пак той.

Заради тази уговорка червеният Славчо Велков предупреди военния министър Красимир Каракачанов, че е получил политическа оферта за цената за подкрепата на решението.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който отдавна е против придобиването на каквото и да е техника за армията съобщи, че ще поиска да се проведе референдум дали въобще да се купуват нови самолети

„Никой не го еня за интересите на българските граждани, ще инициираме референдум, защото никога и по никакъв начин нямa да подкрепим харченето на български пари“, настоя той.

Според него вместо за изтребители милиардите на данъкоплатците трябва да отидат за здравеопазване, образование, пенсии и помощи.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров поиска преговори за нов изтребител да се водят с всички страни, които могат да направят оферта, в това число и с Русия.

Според него руснаците имат чудесна техника и могат да направят добри предложения, така че не трябва да се бяга от тази възможност.

Освен това той иска по време на преговорите в екипа да бъдат включени и депутати – по един представител от всяка парламентарна група.

Според Сидеров ако пък в крайна сметка се стигне до договор със САЩ, американските изтребители трябва да са безплатни.

„Когато се водят преговорите със САЩ да се вземе предвид, че от 2006 г. има безвъзмездно ползване на военни бази у нас, така че ако се стигне до решението да се вземат F-16, те да се дадат безвъзмездно“, настоя той.

Позицията на БСП обяви Кристиан Вигенин.

Той коментира, че левицата подкрепя модернизацията на армията, но мнозинството е на прага на провала, защото иска от парламента да вземе решение, с което да подпишат празен чек на правителството.


ADS