Пари нема – действайте!

0
1012
Пари нема-действайте!

Каквото и да ти говорят – накрая ще стане дума за пари. Пари обаче няма! И то в държава – Председател на европейския съюз. Да оставим настрана, че заплатите в България са най-ниски в Европа. По-големият проблем е, че бизнесът нещо не върви. Не говоря за 5 или 10% от едрия бизнес. Там важи правилото: “Където е текло пак ще тече.“ Т.е. – обществените поръчки няма да свършат. Думата ми е за дребошляка, който едва свързва двата края, а навсякъде по света е основният фундамент на обществото. У нас по този показател не правим изключение, защото малките и семейни фирми са около 90% от бизнеса. Това, че средната класа е много малко, ни различава от цивилизования свят. Там в същия бленуван свят, обаче, малките фирми са свещена крава, защото изхранват основната част от населението. Всяко правителство на запад знае, че една фалирала малка фирма увеличава безработицата и опашката пред социалното министерство за помощи. За това ги гледат като писани яйца.
Тук в България дребошляка оцелява само на късмет, т.е. ако армията от чиновници на всякакви агенции не успее да го отстреля. Само за отварянето на обект и само в инспекцията по труда трябват 12 документа. Ами в агенция по храните, пожарната, НАП, общината?!?. Докато ги събираш, почваш да сънуваш Уиз Еър и Райън Еър. Попитах моя племенник, който работи 2 години в Юнайтед Стейтс като разносвач на пици, по колко часа работи на ден? Вуйчо, каза той, по 10-12, а ако съм на кеф и по 14 часа. Че каква е тази експлоатация, бе, Радостине, възмутих се аз? А-а-а, не вуйчо, не е така. Работното време е 8 часа. Само когато желаеш можеш да работиш повече. За осемте часа получавах по 8 долара на час. Ставките са ни малки, защото според тукашната традиция получаваме хубави бакшиши. Няма ден, в който да съм се прибирал с по-малко от 25-30 долара бакшиш. След осмия час ставката ми се вдига с 50%, или получавам по 12долара на час – как да не поработиш? А, бе, там инспекция по труда няма ли – как ще работиш повече от 8 часа? Ха ха, вуйчо, това е Америка – работи по 20 часа ако искаш. Тук проверяват само дали чорбаджията ти е внесъл задължителните 300 долара на месец осигуровки и дали ти плащат точно по договора. Ако се оплачеш, че не ти е платено – ела да видиш проверки.
Айде сега, уважаеми приятели, да се сетите за ваш познат, който е работил във фирмата си по 8 часа, почивал е в събота и неделя и е просперирал! Аз не се сещам. Значи има нещо гнило в Дания. Като казах Дания, че се сетих – знаете ли, че прословутата Хасип система за заведенията е отменена в Европейския съюз? Знаете ли, че в Белгия общината на Брюксел плати ремонта на наша строителна бригада, излъгана от собственика на къщата, барабар с лихвите?
Ех Тодоре, Тодоре – къде си да ни казваш „Как ще ги стигнем Американците“? То ние от Европа още сме далеч. За хасипа и Брюксел-следващият път. Белким и вицето по икономическата политика чете, че нещо от 7-8 месеца не си говорим. То пък като си говорихме, санким чуваше.

А. Божидаров – старши специалист по дребен бизнес


ADS